Warszawa: 55-tysięczny protest przeciw zaostrzeniu prawa aborcyjnego

[2018-03-24 00:50:03]

W całej Polsce miały miejsce protesty w ramach „Czarnego Piątku”. Według szacunków stołecznego ratusza, w Warszawie wzięło w nim udział blisko 55 tys. osób. Protestowano przeciwko zaostrzeniu przepisów prawa aborcyjnego, co przewiduje obywatelski projekt ustawy „Zatrzymaj aborcję”.

19 marca br. sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka pozytywnie zaopiniowała obywatelski projekt o zmianie ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Proponowane zmiany odbierają możliwość przerwania ciąży ze względu na ciężkie i nieodwracalne wady płodu. Jednak posiedzenia sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodzin, która miała zająć się tym projektem, zostały odwołane.

W odpowiedzi na dalsze prace nad projektem Ogólnopolski Strajk Kobiet zorganizował kolejną akcję pod hasłem "Czarny Piątek".

Uczestnicy demonstracji rozpoczęli protest przed Domem Arcybiskupów Warszawskich na ul. Miodowej, a stamtąd Traktem Królewskim przeszli pod Sejm. Na czele marszu niesiono transparent z napisem "Niepodległe Polki" i rysunkiem czarnego parasola. Podczas dłuższego wiecu pod Sejmem zgromadzeni skandowali m.in.: "Myślę, czuję, decyduję", "Równe prawa - wspólna sprawa", "Rewolucja jest kobietą". Następnie Alejami Jerozolimskimi, przez rondo Dmowskiego, przemaszerowali pod siedzibę PiS na ul. Nowogrodzkiej, skandując po m.in.: "Idziemy po Prawo i Sprawiedliwość". W czasie przemarszu ruch samochodów i tramwajów w centrum stolicy został całkowicie sparaliżowany.

Mniejsze protesty odbyły się również w innych miastach, m.in. Poznaniu, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Szczecinie, Częstochowie i Toruniu.

wch

fot. wch

10 sierpnia:

1877 - Urodził się Rudolf Hilferding, austriacki ekonomista, polityk i publicysta, jeden z teoretyków austromarksizmu.

1912 - Urodził się Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

1923 - W czasie protestu robotników w Raciborzu od policyjnych kul zginęły 4 osoby, a kilkadziesiąt zostało rannych (w tym 3 ciężko).

1923 - W czasie protestu robotników w wówczas niemieckim Raciborzu od policyjnych kul zginęły 4 osoby, a kilkadziesiąt zostało rannych (w tym 3 ciężko).

1924 - Urodził się Jean-François Lyotard, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu.

1946 - Rozpoczęła działalność Rada Chłopów Socjalistów PPS.

1983 - W Cambridge zmarła Joan Robinson, brytyjska ekonomistka ze szkoły keynesowskiej.

2008 - Zmarła Jadwiga Łokkaj, polska działaczka ruchu spółdzielczego.

2009 - Słowacja: 20 górników zginęło w katastrofie w kopalni węgla brunatnego w Handlowej.