Warszawa: 55-tysięczny protest przeciw zaostrzeniu prawa aborcyjnego

[2018-03-24 00:50:03]

W całej Polsce miały miejsce protesty w ramach „Czarnego Piątku”. Według szacunków stołecznego ratusza, w Warszawie wzięło w nim udział blisko 55 tys. osób. Protestowano przeciwko zaostrzeniu przepisów prawa aborcyjnego, co przewiduje obywatelski projekt ustawy „Zatrzymaj aborcję”.

19 marca br. sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka pozytywnie zaopiniowała obywatelski projekt o zmianie ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Proponowane zmiany odbierają możliwość przerwania ciąży ze względu na ciężkie i nieodwracalne wady płodu. Jednak posiedzenia sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodzin, która miała zająć się tym projektem, zostały odwołane.

W odpowiedzi na dalsze prace nad projektem Ogólnopolski Strajk Kobiet zorganizował kolejną akcję pod hasłem "Czarny Piątek".

Uczestnicy demonstracji rozpoczęli protest przed Domem Arcybiskupów Warszawskich na ul. Miodowej, a stamtąd Traktem Królewskim przeszli pod Sejm. Na czele marszu niesiono transparent z napisem "Niepodległe Polki" i rysunkiem czarnego parasola. Podczas dłuższego wiecu pod Sejmem zgromadzeni skandowali m.in.: "Myślę, czuję, decyduję", "Równe prawa - wspólna sprawa", "Rewolucja jest kobietą". Następnie Alejami Jerozolimskimi, przez rondo Dmowskiego, przemaszerowali pod siedzibę PiS na ul. Nowogrodzkiej, skandując po m.in.: "Idziemy po Prawo i Sprawiedliwość". W czasie przemarszu ruch samochodów i tramwajów w centrum stolicy został całkowicie sparaliżowany.

Mniejsze protesty odbyły się również w innych miastach, m.in. Poznaniu, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Szczecinie, Częstochowie i Toruniu.

wch

fot. wch

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.