Warszawa: 55-tysięczny protest przeciw zaostrzeniu prawa aborcyjnego

[2018-03-24 00:50:03]

W całej Polsce miały miejsce protesty w ramach „Czarnego Piątku”. Według szacunków stołecznego ratusza, w Warszawie wzięło w nim udział blisko 55 tys. osób. Protestowano przeciwko zaostrzeniu przepisów prawa aborcyjnego, co przewiduje obywatelski projekt ustawy „Zatrzymaj aborcję”.

19 marca br. sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka pozytywnie zaopiniowała obywatelski projekt o zmianie ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Proponowane zmiany odbierają możliwość przerwania ciąży ze względu na ciężkie i nieodwracalne wady płodu. Jednak posiedzenia sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodzin, która miała zająć się tym projektem, zostały odwołane.

W odpowiedzi na dalsze prace nad projektem Ogólnopolski Strajk Kobiet zorganizował kolejną akcję pod hasłem "Czarny Piątek".

Uczestnicy demonstracji rozpoczęli protest przed Domem Arcybiskupów Warszawskich na ul. Miodowej, a stamtąd Traktem Królewskim przeszli pod Sejm. Na czele marszu niesiono transparent z napisem "Niepodległe Polki" i rysunkiem czarnego parasola. Podczas dłuższego wiecu pod Sejmem zgromadzeni skandowali m.in.: "Myślę, czuję, decyduję", "Równe prawa - wspólna sprawa", "Rewolucja jest kobietą". Następnie Alejami Jerozolimskimi, przez rondo Dmowskiego, przemaszerowali pod siedzibę PiS na ul. Nowogrodzkiej, skandując po m.in.: "Idziemy po Prawo i Sprawiedliwość". W czasie przemarszu ruch samochodów i tramwajów w centrum stolicy został całkowicie sparaliżowany.

Mniejsze protesty odbyły się również w innych miastach, m.in. Poznaniu, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Szczecinie, Częstochowie i Toruniu.

wch

fot. wch

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

17 września:

1858 - Zmarł Dred Scott, amerykański niewolnik, który przed Sądem Najwyższym Stanów Zjednoczonych dochodził prawa do wolności.

1918 - Zakończył się XIV zjazd PPS; wysunięto postulat utworzenia Rzeczpospolitej Ludowej i powołania rządu będącego sojuszem socjalistów, ludowców, peowiaków i inteligencji demokratycznej.

1922 - Urodził się Agostinho Neto, współzałożyciel Ludowego Ruchu Wyzwolenia Angoli (MPLA), pierwszy prezydent niepodległej Angoli (1975-79), poeta.

1938 - W moskiewskim więzieniu został zabity Bruno Jasieński, poeta futurystyczny związany z radykalną lewicą.

1948 - Żydowscy terroryści z Lehi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1948 - Żydowscy terroryści z organizacji Lechi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1963 - Iran: W wyborach parlamentarnych po raz pierwszy uczestniczyły kobiety.

1980 - Powstał NSZZ „Solidarność”.

1986 - Czesław Kiszczak zapowiedział zwolnienie ostatnich 225 osób więzionych za działalność opozycyjna - Polska stała się pierwszym krajem Układu Warszawskiego bez więźniów politycznych.

2005 - Nowa Zelandia: Wybory parlamentarne wygrała Partia Pracy zdobywając 40,74% głosów i 50 mandatów ze 122.

2011 - W Zuccotti Park w Nowym Jorku rozpoczęła się pierwsza z serii demonstracji o charakterze okupacyjnym "Occupy Wall Street".

2014 - "Marsz Głodnych" z Sosnowca.