Węgry: Fidesz wygrywa po raz kolejny (akt.)

[2018-04-08 22:23:37]

Fidesz, partia premiera Victora Orbana, w niedzielnych wyborach zdobyła 48,51 proc. głosów - ogłoszono po obliczeniu 98,5 proc. oddanych głosów.

Drugie miejsce zajął prawicowy Jobbik z wynikiem 19,51 proc., a trzecie - centrolewicowa koalicja MSZP-Dialog dla Węgier z wynikiem 12,33 proc. Na czwartym miejscu znaleźli się Zieloni z partii Polityka Może Być Inna (LMP), a na piątym - centrolewicowa Koalicja Demokratyczna (DK) z 5,58 proc. głosów.

Koalicja rządząca FIDESZ i Chrześcijańsko-Demokratyczną Partii Ludowej (KDNP) zdobyła 134 mandaty i tym samym będzie dysponowała konstytucyjną większością 2/3 głosów w 199-osobowym parlamencie. Jobbik uzyskał 25 mandatów, MSZP-Dialog - 20, LMP - 8, a DK - 9.

Głosowanie miało zakończyć się o godzinie 19.00. Jednak o tej porze w kolejkach do głosowania nadal stało wielu Węgrów. W związku z tym niektóre lokale wyborcze zamknięto później niż planowano. Zgodnie z zapowiedzią Narodowego Biura Wyborczego, wszyscy, którzy do godz. 19 stanęli w kolejce do lokali wyborczych, mogli zagłosować. W niektórych miejscach oznaczało to duże przesunięcie godziny zamknięcia lokali.

Ostatecznie frekwencja sięgnęła niemal 70 proc.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.