Wenezuela: Maduro nadal prezydentem (akt.)

[2018-05-22 19:38:02]

Obecny prezydent Nicolás Maduro zwyciężył w przyspieszonych wyborach prezydenckich 20 maja - ogłosiła Narodowa Rada Wyborcza (CNE).

CNE poinformowała, że po przeliczeniu wyników z 93 procent lokali wyborczych Maduro uzyskał 67,79 proc. głosów, a jego najgroźniejszy rywal Henri Falcón - 20,98 proc. Na Maduro oddało głosy 6,2 mln uprawnionych do głosowania a na Falcona - 1,9 mln. Frekwencja była wyjątkowo niska i wyniosła niespełna 46 proc.

Były chavista Falcón oświadczył, że nie uzna wyniku wyborów ze względu na liczne nieprawidłowości, m.in. umieszczenie ponad 13 tys. punktów kolportujących prorządowe materiały propagandowe w pobliżu lokali wyborczych. W rozmowie z dziennikarzami Falcón oświadczył też, że jego szanse zmniejszył apel opozycji wzywający do bojkotu wyborów. Z tych samych powodów do powtórzenia głosowania wezwał inny kandydat do prezydentury - pastor Javier Bertucci, który otrzymał 10,83 proc. głosów.

Wenezuelska opozycja wezwała do bojkotu głosowania, gdyż uważała, że wynik wyborów był z góry przesądzony na korzyść obecnego prezydenta.

W Caracas zwolennicy Maduro powitali zwycięstwo ich kandydata tańcami i odpalaniem sztucznych ogni na ulicach nieopodal pałacu prezydenckiego Miraflores.

Maduro odwoływał się głównie do swoich zwolenników w najbiedniejszych okręgach wyborczych, które pozostają bastionem rządu pomimo hiperinflacji i coraz dotkliwszego braku towarów. Przed kamerami telewizji Maduro zapewniał, że proces wyborczy pozwoli wkroczyć Wenezueli w etap stabilizacji politycznej.

Już w poniedziałek część przedstawicieli grupy G20: USA, Kanady, Meksyku, Argentyny, Australii, a także Chile, wydali specjalne oświadczenie, w którym stwierdzili, że nie uznają wyników wyborów, w których wygrał Maduro, również zapowiadając nałożenie sankcji.

Wysoka Przedstawiciel UE Federica Mogherini zapowiada, że w świetle ostatnich wydarzeń związanych z wyborami w Wenezueli Unia Europejska wraz z państwami członkowskimi rozważy zastosowanie odpowiednich środków. W oświadczeniu czytamy też , że wybory nie spełniły nawet minimum międzynarodowych standardów wiarygodności i odbyły się bez poszanowania dla pluralizmu politycznego, demokracji, jawności i praworządności. Mogherini podkreśliła, iż w trakcie wyborów wykryto wiele nieprawidłowości, z kupowaniem głosów włącznie.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.