Kasjerzy chwalą ograniczenie handlu w niedzielę, ale woleliby wyższe płace

[2018-07-16 21:40:03]

Ustawa ograniczająca handel w niedzielę jest źle przygotowana, niespójna i zawiera mnóstwo wyjątków. Ponadto dowartościowuje ona małe sklepy, w których pensje są najniższe, prawa pracy są najczęściej łamane, a czas pracy jest najdłuższy. Zamiast wprowadzać selektywne zakazy, obejmujące tylko część jednej branży, warto byłoby zadbać o zwiększenie stabilności zatrudnienia, skrócenie czasu pracy i podniesienie płac w całej gospodarce. Dlatego znacznie lepszymi rozwiązaniami od tych przeforsowanych przez rząd byłoby wprowadzenie 2,5 razy wyższych wynagrodzeń za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie, skrócenie tygodnia pracy i radykalne ograniczenie skali umów cywilno-prawnych.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny ograniczenia handlu w niedzielę wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w weekend 23-24 czerwca na próbie 134 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast.

W lutym bieżącego roku 56% pracowników sieci popierało ustawę ograniczającą sprzedaż. Teraz odsetek osób popierających ograniczenie handlu popiera 71% badanych. Wśród osób posiadających dzieci odsetek zwolenników ustawy wzrósł z 69% do 77%, a przeciwnych nowym rozwiązaniom jest 14% badanych. W grupie pracowników, którzy nie mają dzieci, również wzrosło poparcie dla zakazu handlu. W poprzednim badaniu było 37% takich głosów, a w tym 61%. Odsetek przeciwników ustawy wśród osób bezdzietnych spadł z 41% do 35%. Jednocześnie zwiększył się odsetek ankietowanych przekonanych o tym, że zyskali więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych. W porównaniu z lutowym badaniem nastąpił ich wzrost z 66% do 81%.

Zarazem 27% kasjerek i kasjerów twierdzi, że po wprowadzeniu nowych rozwiązań pobiera niższe wynagrodzenie, a 56% nie odnotowało obniżki płac.

Okazuje się natomiast, że zdecydowana większość badanych deklaruje, że pracuje w niekorzystnych dla siebie godzinach pracy. Z poprzedniego badania, przeprowadzonego w lutym bieżącego roku wynikało, że 38% pracowników obawiało się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podzielało tego lęku. Teraz blisko dwa razy więcej badanych zauważa taką konieczność. Deklaruje to 69% respondentów będących rodzicami i 67% osób bezdzietnych. Autorzy badania wskazują, że rodzice często zgadzają się na niedogodne godziny pracy, bo chcą zarobić wystarczającą ilość pieniędzy dla siebie i dzieci.

Pomimo deklarowanego poparcia dla ograniczenia handlu w niedzielę, większość badanych wolałaby wyższe płace za pracę w niedzielę od obecnych rozwiązań. Zgodnie z czerwcowym badaniem istotnie wzrósł odsetek osób, które wolałyby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową niż mieć wolne w niedzielę. W lutym 43% badanych preferowało wyższe płace niż obligatoryjnie dzień wolny – dzisiaj poparcie dla tej opcji wzrosło do 51%. Przeciwne zdanie wyraziło 33% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 67% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 25% nie popiera tego rozwiązania. Opcja wyższych stawek przeważa też wśród pracujących rodziców. Wyższe wynagrodzenia zamiast zakazu poparło 41% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 37% badanych.

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2017 - Słowenia: I tura wyborów prezydenckich. Do II tury przeszli: ubiegający się o reelekcję Borut Pahor i Marjan Šarec.