Biedroń tworzy ruch społeczny

[2018-09-03 20:35:40]

Poetyka internetowego expose nie sprzyja poważnym deklaracjom programowym. Ale to co mówi w filmiku Biedroń nie pozwala choćby z grubsza poznać orientacji politycznej nowej formacji. "Polska jest dobrem wspólnym - musimy ją zatem uzdrowić" - mówi Biedroń, a pewne jest tylko to, że to jego osoba ma być spoiwem.

Marek Tobolewski

Robert Biedroń zapowiedział stworzenie nowego ruchu społecznego. W opublikowanym dziś spocie mówi, że będzie jeździł po Polsce i zbierał przykłady lokalnego działania.

- Policzmy się. Wiem, że jest was wielu. Chcę razem z wami zbudować nową inicjatywę, której celem będzie skuteczne, sprawdzone w praktyce rozwiązywanie naszych problemów - deklaruje w nagraniu.

- Spotkajmy się, policzmy się, niech w końcu coś się zmieni - apeluje Biedroń w finale spotu.

Robert Biedroń, aktualnie prezydent Słupska, od dłuższego czasu sugerował, że jego plan polityczny wykracza już poza lokalny samorząd.

Komentatorzy przewidywali, że utworzy nową siłę lewicową wraz z Barbarą Nowacką (Inicjatywa Polska). Nowacka ostatnio zadeklarowała jednak gotowość współpracy z PO i Nowoczesną.

Potencjalne ugrupowanie pojawiło się już w sondażach wyborczych. Wg badania IPSOS z 19 sierpnia partia Biedronia mogłaby liczyć na 5% głosów.

Foto: @RobertBiedron

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.