Końskie: Samorządowa koalicja SLD i PiS (akt.)

[2018-10-29 08:02:46]

Po latach rządzenia powiatem koneckim w woj. świętokrzyskim PSL traci władzę. W jego miejsce zawiązała się nowa koalicja. Prawo i Sprawiedliwość, Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz związana z SLD Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego dogadały się ze sobą już w piątek - poinformował portal echodnia.eu.

Umowę już podpisano. Starostą ma zostać Grzegorz Piec, szef Prawa i Sprawiedliwości w powiecie koneckim. Wicestarostą będzie prawdopodobnie Wiesław Skowron z SLD. Członka zarządu ma wskazać Kreatywna Jedność.

Sytuacja jest mocno zaskakująca. Co prawda Jarosław Kaczyński powiedział, że pod pewnymi warunkami jego partia może współpracować w samorządach z SLD, ale jego przewodniczący Włodzimierz Czarzasty twierdził, że takie koalicje nie będą możliwe.

***

Jednak nie będzie koalicji PiS-SLD-Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego. Współpraca została zerwana, choć wcześniej lokalni działacze obu partii podpisali stosowną umowę.

Od początku było jasne, że to działanie wbrew stanowisku władz centralnych SLD, a doniesienie z Końskich spowodowały falę krytycznych komentarzy.

Sytuacja w Końskich została skrytykowana słusznie - przyznał Włodzimierz Czarzasty.

wch

Herb powiatu koneckiego; fot. Wikimedia Commons

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.