Końskie: Samorządowa koalicja SLD i PiS (akt.)

[2018-10-29 08:02:46]

Po latach rządzenia powiatem koneckim w woj. świętokrzyskim PSL traci władzę. W jego miejsce zawiązała się nowa koalicja. Prawo i Sprawiedliwość, Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz związana z SLD Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego dogadały się ze sobą już w piątek - poinformował portal echodnia.eu.

Umowę już podpisano. Starostą ma zostać Grzegorz Piec, szef Prawa i Sprawiedliwości w powiecie koneckim. Wicestarostą będzie prawdopodobnie Wiesław Skowron z SLD. Członka zarządu ma wskazać Kreatywna Jedność.

Sytuacja jest mocno zaskakująca. Co prawda Jarosław Kaczyński powiedział, że pod pewnymi warunkami jego partia może współpracować w samorządach z SLD, ale jego przewodniczący Włodzimierz Czarzasty twierdził, że takie koalicje nie będą możliwe.

***

Jednak nie będzie koalicji PiS-SLD-Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego. Współpraca została zerwana, choć wcześniej lokalni działacze obu partii podpisali stosowną umowę.

Od początku było jasne, że to działanie wbrew stanowisku władz centralnych SLD, a doniesienie z Końskich spowodowały falę krytycznych komentarzy.

Sytuacja w Końskich została skrytykowana słusznie - przyznał Włodzimierz Czarzasty.

wch

Herb powiatu koneckiego; fot. Wikimedia Commons

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.