Końskie: Samorządowa koalicja SLD i PiS (akt.)

[2018-10-29 08:02:46]

Po latach rządzenia powiatem koneckim w woj. świętokrzyskim PSL traci władzę. W jego miejsce zawiązała się nowa koalicja. Prawo i Sprawiedliwość, Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz związana z SLD Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego dogadały się ze sobą już w piątek - poinformował portal echodnia.eu.

Umowę już podpisano. Starostą ma zostać Grzegorz Piec, szef Prawa i Sprawiedliwości w powiecie koneckim. Wicestarostą będzie prawdopodobnie Wiesław Skowron z SLD. Członka zarządu ma wskazać Kreatywna Jedność.

Sytuacja jest mocno zaskakująca. Co prawda Jarosław Kaczyński powiedział, że pod pewnymi warunkami jego partia może współpracować w samorządach z SLD, ale jego przewodniczący Włodzimierz Czarzasty twierdził, że takie koalicje nie będą możliwe.

***

Jednak nie będzie koalicji PiS-SLD-Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego. Współpraca została zerwana, choć wcześniej lokalni działacze obu partii podpisali stosowną umowę.

Od początku było jasne, że to działanie wbrew stanowisku władz centralnych SLD, a doniesienie z Końskich spowodowały falę krytycznych komentarzy.

Sytuacja w Końskich została skrytykowana słusznie - przyznał Włodzimierz Czarzasty.

wch

Herb powiatu koneckiego; fot. Wikimedia Commons

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.