Nowy numer "Bez Dogmatu": Fetysz niepodległości i Obrona uniwersytetu

[2018-11-05 19:36:20]

Właśnie ukazał się 117. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz reforma szkolnictwa wyższego.

W dziale poświęconym stuleciu niepodległości i towarzyszącym mu obchodom m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje przeglądu najbardziej kuriozalnych rocznicowych inicjatyw; Anna Małyszko pokazuje, jak szkolne obchody stulecia niepodległości stały się pretekstem do szerzenia wśród uczennic i uczniów narodowo-katolickiej propagandy. Ponadto Anna Dzierzgowska zastanawia się, czy możliwe jest inne nauczanie historii w polskiej szkole – by przestało być ono narzędziem utrwalania status quo i zaczęło realizować swój emancypacyjny potencjał; Agnieszka Mrozik przypomina życiorysy oraz dokonania polskich komunistek – Róży Luksemburg, Wandy Wasilewskiej i Zofii Dembińskiej – i przedstawia przyczyny, dla których Polska woli o nich zapomnieć; a Julia Golachowska analizuje zjawisko patriotyzmu konsumpcyjnego w Polsce w kontekście mody na produkty patriotyczne.

W części dotyczącej reformy szkolnictwa wyższego m.in. Sebastian Słowiński wyjaśnia, dlaczego realizacja Ustawy 2.0 może oznaczać koniec idei Uniwersytetu; z kolei Marcin Miłkowski omawia zalety i wady zaproponowanych w ustawie zmian odnoszących się do procesu oceniania pracowników naukowych; Stanisław Różycki przedstawia stanowisko Związku Nauczycielstwa Polskiego odnośnie reformy, natomiast Karolina Dobosz zwraca uwagę na antywspólnotowy charakter reformy Gowina i jednocześnie dostrzega konsolidujący środowisko akademickie efekt czerwcowych protestów przeciwko niej.

W numerze znajdą Państwo również m.in. tekst Michała Kozłowskiego, który pisze o tym, dlaczego unikanie za wszelką cenę porównań z faszyzmem i Hitlerem może być niebezpieczne; teksty o tematyce historycznej; a także recenzję książki Janusza Rolickiego Nieznośny urok PRL autorstwa Krzysztofa Lubczyńskiego.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.