Protesty "żółtych kamizelek" we Francji i kolejnych krajach

[2018-12-02 22:23:06]

1 grudnia odbyły się kolejne protesty „żółtych kamizelek” będące wyrazem sprzeciwu wobec polityki prezydenta Emmanuela Macrona.

Od wczesnych godzin porannych protestujący zaczęli gromadzić się w okolicach paryskiego Łuku Triumfalnego, gdzie m.in. znajdowały się punkty kontroli tożsamości oraz zawartości toreb i plecaków przed wejściem na Pola Elizejskie. Wiele „żółtych kamizelek” usiłowało jednak dostać się na nie bez przechodzenia kontroli. Doszło do zamieszek i starć z policją, która użyła gazu łzawiącego i armatek wodnych. Zatrzymano 412 osób, ponad 133 zostało ranne, w tym 23 policjantów.

Na kilku ulicach grupy osób rozbijały witryny sklepów, niszczyły mienie miejskie i podpalały samochody. Miały miejsce przypadki plądrowania sklepów i oddziałów banków.

W całej Francji w manifestacjach wzięło udział co najmniej 136 tys. osób. W wielu miejscach doszło do blokad dróg. Protesty te, w przeciwieństwie do paryskich, miały spokojniejszy przebieg.

Ruch tzw. „żółtych kamizelek” zaczyna rozprzestrzeniać się po Europie. Protesty rozpoczęły się w Belgii i Holandii.

Pierwsze doniesienia o protestach w Brukseli pojawiły się wczoraj. Media informowały m.in. o podpalonych samochodach i demolowaniu sklepów na przedmieściach.

Podobna sytuacja panuje w Holandii. Według lokalnych mediów „żółte kamizelki” protestowały w kilku miastach, m.in. w Amsterdamie, Hadze, Alkmaar i Groningen.

W internecie pojawiły się również pierwsze informacje o protestach w Niemczech. Jak dotąd są to niewielkie grupy, nie przekraczające tysiąca osób. Grupa „żółtych kamizelek” w Berlinie opanowała jeden z głównych placów miasta, przy Bramie Brandenburskiej. Zażądali m.in. rezygnacji Angeli Merkel ze stanowiska kanclerza.

wch

fot. pixabay

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.