"Bezwarunkowy dochód podstawowy" Macieja Szlindera lewicową książką 2018 roku

[2019-01-17 01:04:45]

Czytelnicy lewica.pl wybrali książkę 2018 roku. W tegorocznej sondzie wzięło udział ponad 500 osób.

Najwięcej, bo aż 29,5% głosów otrzymała książka Macieja Szlindera "Bezwarunkowy dochód podstawowy. Rewolucyjna reforma społeczeństwa XXI wieku", wydana przez PWN. Drugie miejsce zajęła książka redaktora lewica.pl, Piotra Ciszewskiego "Dąbrowszczacy. Na świecie szanowani, w Polsce poniżani", wydana przez Oratio Recta. Zdobyła ona 17,6% głosów. Na trzecim miejscu znalazła się książka Marka Szymaniaka "Urobieni. Reportaże o pracy", wydana przez Wydawnictwo Czarne. Na nią zagłosowało 10,6% czytelników.

Wszystkim autorom gratulujemy świetnych książek, a czytelnikom życzymy owocnej, inspirującej lektury!

Piotr Szumlewicz

14 lipca:

1789 - Zdobycie Bastylii przez lud Paryża - początek Rewolucji Francuskiej.

1798 - USA: Pisanie, publikowanie lub rozgłaszanie fałszywych lub wrogich wobec rządu Stanów Zjednoczonych informacji zostało uznane za przestępstwo federalne.

1873 - Górnicy kopalni cynku Szarlej w Piekarach Śl. rozpoczęli strajk okupacyjny. W starciach z pruską policją i wojskiem, zginęło 9 górników. Strajk zakończono po 5 dniach. Udało się uzyskać podwyższenie wynagrodzeń, skrócenie dniówek dla młodocianych i kobiet

1877 - USA: Podczas strajku generalnego w Chicago doszło do walk robotników z policją. Co najmniej 30 osób zginęło od kul policji.

1878 - USA: Wielki strajk kolejarzy.

1896 - Urodził się Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, przywódca CNT-FAI.

1948 - Egipt: Izraelskie samoloty zbombardowały Kair.

1958 - Irak: Obalenie monarchii.

1979 - Nikaragua: Upadek prawicowego reżimu Somozy - władzę przejmują sandiniści.

1986 - Francja: W przemówieniu z okazji Dnia Bastylii, prezydent Mitterand oświadczył, że nie podpisze dekretu rządu Chiraca o reprywatyzacji 65 przedsiębiorstw państwowych.

1989 - W Warszawie zmarł Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.