"Bezwarunkowy dochód podstawowy" Macieja Szlindera lewicową książką 2018 roku

[2019-01-17 01:04:45]

Czytelnicy lewica.pl wybrali książkę 2018 roku. W tegorocznej sondzie wzięło udział ponad 500 osób.

Najwięcej, bo aż 29,5% głosów otrzymała książka Macieja Szlindera "Bezwarunkowy dochód podstawowy. Rewolucyjna reforma społeczeństwa XXI wieku", wydana przez PWN. Drugie miejsce zajęła książka redaktora lewica.pl, Piotra Ciszewskiego "Dąbrowszczacy. Na świecie szanowani, w Polsce poniżani", wydana przez Oratio Recta. Zdobyła ona 17,6% głosów. Na trzecim miejscu znalazła się książka Marka Szymaniaka "Urobieni. Reportaże o pracy", wydana przez Wydawnictwo Czarne. Na nią zagłosowało 10,6% czytelników.

Wszystkim autorom gratulujemy świetnych książek, a czytelnikom życzymy owocnej, inspirującej lektury!

Piotr Szumlewicz

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).