Oświadczenie Redakcji lewica.pl w sprawie usunięcia Piotra Szumlewicza z OPZZ

[2019-02-05 22:57:57]

Redakcja portalu lewica.pl z oburzeniem przyjmuje wiadomość o usunięciu Piotra Szumlewicza z funkcji przewodniczącego Rady OPZZ województwa mazowieckiego. Szumlewicz jest dziennikarzem i związkowcem, od wielu lat zaangażowanym w pomoc ludziom pracy. Walce o prawa pracownicze poświecił mnóstwo tekstów, także na łamach naszego portalu. W ostatnich miesiącach aktywnie wspierał strajkujących pracowników PLL LOT i PPL, za co został pozwany przez prezesów tych spółek na łączną kwotę 220 tys. zł. Dziś traci nie tylko funkcję, ale i źródło utrzymania. Apelujemy do OPZZ o wycofanie się z tej decyzji, która jest szkodliwa nie tylko dla Szumlewicza, ale i całego ruchu związkowego w Polsce. Domagamy się poszanowania prawa pracy i etosu związkowego. Walka o prawa pracowników to nasza wspólna sprawa!

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.