Oświadczenie Redakcji lewica.pl w sprawie usunięcia Piotra Szumlewicza z OPZZ

[2019-02-05 22:57:57]

Redakcja portalu lewica.pl z oburzeniem przyjmuje wiadomość o usunięciu Piotra Szumlewicza z funkcji przewodniczącego Rady OPZZ województwa mazowieckiego. Szumlewicz jest dziennikarzem i związkowcem, od wielu lat zaangażowanym w pomoc ludziom pracy. Walce o prawa pracownicze poświecił mnóstwo tekstów, także na łamach naszego portalu. W ostatnich miesiącach aktywnie wspierał strajkujących pracowników PLL LOT i PPL, za co został pozwany przez prezesów tych spółek na łączną kwotę 220 tys. zł. Dziś traci nie tylko funkcję, ale i źródło utrzymania. Apelujemy do OPZZ o wycofanie się z tej decyzji, która jest szkodliwa nie tylko dla Szumlewicza, ale i całego ruchu związkowego w Polsce. Domagamy się poszanowania prawa pracy i etosu związkowego. Walka o prawa pracowników to nasza wspólna sprawa!

8 sierpnia:

1848 - Wiosna Ludów: W wyniku zbrojnego powstania Bolonia została wyzwolona spod okupacji austriackiej.

1849 - Powstała Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Niemiec (SDAP).

1879 - Urodził się Emiliano Zapata, meksykański rewolucjonista, przywódca chłopskiej partyzantki w czasie rewolucji meksykańskiej (1911-1917).

1969 - Włochy: W kilku pociągach w Mediolanie wybuchły bomby podłożone przez skrajnie prawicowych terrorystów.

1976 - Zmarł José Lezama Lima, kubański poeta, prozaik i eseista o orientacji homoseksualnej.

1996 - Zmarł Julian Stryjkowski, polski pisarz pochodzenia żydowskiego. Przed wojną członek Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. W latach 1935-1936 więziony za przynależność do niej.

2002 - Powstała partia Antyklerykalna Partia Postępu RACJA.