Wenezuela: Guaido nie wyklucza zgody na interwencję USA

[2019-02-09 09:25:49]

Juan Guaidó powiedział w piątek, że nie wyklucza zbrojnej interwencji USA w jego kraju w celu "zmuszenia Nicolása Maduro do oddania władzy i zakończenia kryzysu politycznego oraz humanitarnego" - poinformowała AFP.

Zrobimy wszystko, co konieczne, wszystko, co musimy zrobić (...) To oczywiście bardzo kontrowersyjna kwestia, ale nasza suwerenność daje nam prerogatywy do tego, aby zrobić to, co jest konieczne - oświadczył Guaidó.

Prezydent USA Donald Trump, który jako pierwszy ze światowych przywódców uznał Guaidó jako tymczasowego prezydenta Wenezueli, kilka dni temu powiedział, że rozważał już wcześniej użycie amerykańskiego wojska w Wenezueli w celu rozwiązania kryzysu politycznego.

23 stycznia br. Guaidó na fali masowych antyrządowych protestów obwołał się tymczasowym prezydentem Wenezueli, uznając, że wybory prezydenckie z maja 2018 r., które wygrał Maduro, zostały przeprowadzone z pogwałceniem demokratycznych procedur.

Przejęcie władzy przez Guaidó uznało dotąd 40 krajów na świecie, w tym większość państw Ameryki Łacińskiej (z wyjątkiem Meksyku, Urugwaju, Salwadoru i członków ALBA), Kanada, Australia, Izrael, Maroko, Albania, Kosowo i Gruzja. 4 lutego postąpiły tak: Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Holandia, Szwecja, Portugalia, Austria, Dania, Litwa, Łotwa, Polska i Czechy. Wkrótce potem w ich ślady poszły Bułgaria, Estonia, Chorwacja Macedonia. W zeszłym tygodniu Guaido uznał Parlament Europejski.

Do grupy państw, które nie uznały prezydentury Guaidó i cały czas wyrażają poparcie dla Maduro należą przede wszystkim: Rosja, Chiny i Turcja.

Neutralność w tym sporze zadeklarowały: ONZ, Indie, Indonezja, Arabia Saudyjska, Armenia, Kuwejt,, Nepal, Wietnam, Watykan i Namibia i Wybrzeże Kości Słoniowej.

wch

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.