Wenezuela: Guaido nie wyklucza zgody na interwencję USA

[2019-02-09 09:25:49]

Juan Guaidó powiedział w piątek, że nie wyklucza zbrojnej interwencji USA w jego kraju w celu "zmuszenia Nicolása Maduro do oddania władzy i zakończenia kryzysu politycznego oraz humanitarnego" - poinformowała AFP.

Zrobimy wszystko, co konieczne, wszystko, co musimy zrobić (...) To oczywiście bardzo kontrowersyjna kwestia, ale nasza suwerenność daje nam prerogatywy do tego, aby zrobić to, co jest konieczne - oświadczył Guaidó.

Prezydent USA Donald Trump, który jako pierwszy ze światowych przywódców uznał Guaidó jako tymczasowego prezydenta Wenezueli, kilka dni temu powiedział, że rozważał już wcześniej użycie amerykańskiego wojska w Wenezueli w celu rozwiązania kryzysu politycznego.

23 stycznia br. Guaidó na fali masowych antyrządowych protestów obwołał się tymczasowym prezydentem Wenezueli, uznając, że wybory prezydenckie z maja 2018 r., które wygrał Maduro, zostały przeprowadzone z pogwałceniem demokratycznych procedur.

Przejęcie władzy przez Guaidó uznało dotąd 40 krajów na świecie, w tym większość państw Ameryki Łacińskiej (z wyjątkiem Meksyku, Urugwaju, Salwadoru i członków ALBA), Kanada, Australia, Izrael, Maroko, Albania, Kosowo i Gruzja. 4 lutego postąpiły tak: Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Holandia, Szwecja, Portugalia, Austria, Dania, Litwa, Łotwa, Polska i Czechy. Wkrótce potem w ich ślady poszły Bułgaria, Estonia, Chorwacja Macedonia. W zeszłym tygodniu Guaido uznał Parlament Europejski.

Do grupy państw, które nie uznały prezydentury Guaidó i cały czas wyrażają poparcie dla Maduro należą przede wszystkim: Rosja, Chiny i Turcja.

Neutralność w tym sporze zadeklarowały: ONZ, Indie, Indonezja, Arabia Saudyjska, Armenia, Kuwejt,, Nepal, Wietnam, Watykan i Namibia i Wybrzeże Kości Słoniowej.

wch

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.