Eurostat: Wysokie zróżnicowanie regionalne poziomu PKB w UE

[2019-03-25 02:10:12]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2017 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2017 roku wynosiła 30000 euro na osobę.

Największy poziom PKB w UE był w: Luksemburgu – 253% średniej unijnej, Irlandii – 181%, Holandii i Danii – po 128%, w Austrii – 128% i w Niemczech – 124%.

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 49%, Chorwacja – 62%, Rumunia – 63%, Łotwa i Grecja – po 67%, Węgry – 68% i Polska – 70%.

Najbogatszym regionem UE w 2017 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 626% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 264%, irlandzki Southern – 220%, Hamburg – 202%, region brukselski – 196%, irlandzki Eastern & Midland – 189%, Praga – 187%, Bratysława – 179%, górna Bawaria i wschodnia część Londynu – po 177%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2017 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 31% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły bułgarski region Severen tsentralen oraz francuski Mayotte – po 34%, bułgarskie Yuzhen tsentralen – 35%, bułgarski Severoiztochen oraz rumuński Nord Est – po 39%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazły się 3 polskie województwa: Lubelskie – 48% oraz Podkarpackie i Warmińsko-Mazurskie – po 49%. 15 polskich regionów ma PKB poniżej 75% średniej unijnej. Województwo Wielkopolskie ma poziom 76% średniej PKB, a PKB w regionie warszawskim stołecznym wynosi 152% średniej.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

25 kwietnia:

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.