Hiszpania: Socjaliści wygrali wybory, ale nie mają większości (akt.)

[2019-04-28 20:02:47]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w niedzielnych, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści uzyskali 26,7 proc. poparcia i 123 mandaty, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 16,7 proc. i 66 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Kolejne miejsca zajęli liberałowie z partii Ciudadanos - 15,9 proc. i 57 mandatów, lewicowcy z Unidos Podemos - 14,3 proc. i 42 mandaty, skrajnie prawicowa, antyimigrancka partia Vox - 10,3 proc. i 24 mandaty, Republikańska Lewica Katalonii (ERC) - 3,9 proc. i 15 mandatów, katalońska lewica En Comú Podem (ECP) - 2,36 proc. i 7 mandatów, liberalne, proniepodległościowe Razem dla Katalonii (JxCat) 1,9 proc. i 7 mandatów, Nacjonalistyczna Partia Basków (EAJ-PNV) - 1,5 proc. i 6 mandatów, baskijska lewica Euskal Herria Bildu (EH Bildu) - 1 proc. i 4 mandaty). Pozostałe 10 mandatów zdobyły mniejsze partie regionalne.

Frekwencja była najlepsza od lat i wyniosła 75,75 proc.

wch

Na zdjęciu tablica wyborcza w Caleta del Sebo, fot. Waldemar Chamala

12 lipca:

1536 - Zmarł Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1817 - Urodził się Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1879 - Niemcy: Antysocjalistyczna ustawa wyjątkowa uprawnia policję do deportowania podejrzanych o propagandę socjalistyczną i zakazuje działalności związków zawodowych.

1894 - Ukazał się pierwszy numer nielegalnego pisma PPS "Robotnik", które do 15 XII 1948 (z przerwami) było centralnym organem partii.

1904 - Urodził się Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1919 - W Warszawie odbywa się konferencja związków zawodowych będących pod wpływami PPS i KPRP. Podjęto decyzję o zjednoczeniu się we wspólnej Komisji Centralnej Klasowych Związków Zawodowych (KC KZZ).

1936 - Hiszpania: Morderstwo prorepublikańskiego porucznika José Castillo dokonane przez falangistów rozpętuje serię mordów i politycznych ataków.

1994 - We francuskim Bures-sur-Yvette zmarła Irena Krzywicka, polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.