Demonstracja pierwszomajowa w Warszawie

[2019-05-02 22:30:23]

1 maja w Warszawie ponad 300 osób przeszło, pod czerwonymi sztandarami przez centrum miasta. Podczas rozpoczynającego demonstrację wiecu Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona oraz Społecznego Forum Wymiany Myśli mówił o konieczności zjednoczenia się w walce różnych grup zawodowych i broni jaką jest strajk generalny.
Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznych przypomniał o powszechnym w obecnej Polsce wykluczeniu społecznym.
Przedstawicielka Komunistycznej Partii Polski mówiła o rosnących nierównościach oraz wzroście wyzysku. Przypomniała również o tym ile stracili robotnicy na obaleniu PRL.
Przedstawiciel Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że 1 maja próbują zawłaszczyć faszyści, którzy są wrogami ludzi pracy.

Demonstrujący przeszli pod kamień przy ul. wareckiej, upamiętniający miejsce w którym znajdowała się redakcja PPSowskiego "Robotnika", następnie przy dźwiękach pieśni rewolucyjnych podeszli na pl. Grzybowski. Obok czerwonych sztandarów niesiona była flaga Wenezueli na znak solidarności z ludem tego kraju zmagającym się z próbą wojskowego zamachu stanu.

Na pl. Grzybowskim demonstrujący dołączyli do wiecu organizowanego przez PPS przy kamieniu upamiętniającym zbrojną demonstrację socjalistów z listopada 1904 roku. Złożone zostały kwiaty i odśpiewana "Międzynarodówka".

Michał Warecki

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

27 września:

1900 - Zakończył obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W skład Biura jako delegaci polscy weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL.

1908 - Urodziła się Michalina Tatarkówna-Majkowska, działaczka partii komunistycznych, posłanka na Sejm PRL, I sekretarz Komitetu Łódzkiego PZPR,

1936 - PPS, Bund i klasowe związki zawodowe wygrały wybory do Rady Miejskiej Łodzi.

1941 - W obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu zginął Norbert Barlicki, członek władz PPS, prawnik, publicysta, współredaktor "Robotnika".

2009 - W wyborach parlamentarnych w Portugalii zwyciężyła Partia Socjalistyczna premiera José Sócratesa.