Litwa: Pierwsza tura wyborów prezydenckich i dwa referenda

[2019-05-13 23:23:49]

12 maja, w pierwszej turze wyborów prezydenckich na Litwie, żaden z 9 kandydatów nie zdobył ponad połowy głosów.

W drugiej turze, która odbędzie się 26 maja razem z wyborami do Parlamentu Europejskiego, zmierzy się dwoje kandydatów z największym poparciem: kandydatka konserwatystów z partii Związek Ojczyzny – Litewscy Chrześcijańscy Demokraci (TSK-LKD), była minister finansów Ingrida Šimonytė, którą poparło 31,13% wyborców (gł. z największych miast) i bezpartyjny ekonomista Gitanas Nausėda, który zdobył 30,95% głosów (gł. mieszkańców małych i średnich miast oraz rejonów wiejskich).

Trzecie miejsce zajął obecny premier Litwy, kandydat Litewskiego Związku Rolników i Zielonych (LVŽS) Saulius Skvernelis, z poparciem wielkości 19,7%.
Dopiero czwarty, znacznie słabszy wynik uzyskał kandydat Litewskiej Partii Socjaldemokratycznej (LSDP) Vytenis Andriukaitis z 4,8% głosów. Piąty był niezależny Arvydas Juozaitis z 4,7% głosów.

Szósty wynik uzyskał Waldemar Tomaszewski, kandydat AWPL-ZChR i Sojuszu Rosjan, zdobywając poparcie niespełna 4% głosujących. Wygrał w trzech rejonach – solecznickim, wileńskim i wisaginińskim.

Frekwencja w wyborach wyniosła 56,85%.

Wraz z wyborami odbyły się dwa ogólnokrajowe referenda. Pierwsze, wiążące, miało wprowadzić możliwość posiadania przez obywateli Litwy podwójnego obywatelstwa. Drugie, konsultacyjne, dotyczyło zmniejszenia liczby posłów w litewskim parlamencie. Za skutecznie przeprowadzone uznano tylko to pierwsze, gdyż wzięło w nim udział 52,6% uprawnionych. 37,7% głosujących opowiedziało się w nim za zmianą konstytucji, z czego wynika, że Litwini nie uzyskali prawa do posługiwania się podwójnym obywatelstwem. Referendum konsultacyjne nie spełniło wymogu dotyczącego frekwencji przekraczającej 50%, gdyż uczestniczyło w nim 47,3% uprawnionych.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.