Szwajcaria: Strajk kobiet o równouprawnienie płacowe

[2019-06-16 17:09:22]

Określana przez organizatorki jako strajk kobiet całodniowa akcja na rzecz równouprawnienia płacowego objęła w piątek całą Szwajcarię.

Główne demonstracje, w tym przemarsz przed siedzibą rządu i parlamentu w Bernie, odbyły się tego dnia późnym popołudniem. W ramach protestu kobiety zakończyły pracę wcześniej, o godz. 15.24. Według związków zawodowych, o tej porze zaczynają tzw. pracę darmową, biorąc pod uwagę różnicę między tym, co one zarabiają, a ile zarabiają mężczyźni.

Uchwalony już trzy miesiące temu manifest akcji poza równouprawnieniem płacowym, zawiera także wiele innych postulatów. Są nimi m.in. finansowe dowartościowanie pracy w gospodarstwie domowym, ukrócenie bezkarności i bagatelizowania przemocy o charakterze seksualnym lub seksistowskim. Protestujące domagają się także swobodnego i bezpłatnego dostępu do środków antykoncepcyjnych oraz przerywania ciąży, jak również likwidacji ukierunkowanych płciowo stereotypów w kulturze, mediach, oświacie i reklamie.

wch

Zapraszam

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.