Grecja: Porażka Syrizy w wyborach, MeRA25 w parlamencie

[2019-07-09 09:32:21]

W niedzielę w Grecji odbyły się przedterminowe wybory parlamentarne. Wygrała je liberalno-konserwatywna Nowa Demokracja.

Będącą do tej pory w opozycji Nową Demokrację poparło 39,85 proc. wyborców. Rządząca do tej pory Grecją lewicowa Syriza zajęła drugie miejsce z wynikiem 31,53 proc. Trzecie miejsce z 8,10 proc. poparcia przypadło centrolewicowej koalicji Ruch na rzecz Zmiany (KINAL), tworzonej gł. przez partię PASOK. Czwartą pozycję zajęła Komunistyczna Partia Grecji (KKE) z 5,30 proc., a czwarte nacjonalistyczne Greckie Rozwiązanie z 3,70 proc.

Do parlamentu wejdzie też po raz pierwszy 9 posłów lewicowej partii MeRA25 Yanisa Varoufakisa, która otrzymało 3,44 proc. głosów.

Trzyprocentowego progu wyborczego nie przekroczyło tym razem neofaszystowskie ugrupowanie Złoty Świt z 2,93 proc. głosów.

Frekwencja - jak na Grecję - była niewysoka i wyniosła 57,92 proc. uprawnionych do głosowania.

Nowa Demokracja zdobyła 158 miejsc w 300-osobowym parlamencie, z uwagi na grecki system wyborczy, który przewiduje dodatkowa premię dla zwycięskiej partii w postaci 50 mandatów ekstra. Pozwoli jej to na samodzielne sprawowanie władzy.

Nowym premierem Grecji premierem Grecji ma zostać lider ND, Kyriakos Mitsotakis. Ma 49 lat, jest synem byłego premiera Konstantinosa Mitsotakisa i absolwentem uniwersytetów Harvarda, Stanforda i Harvard Business School. Dajcie mi 12 miesięcy, a przekonam rynki finansowe, że Grecja może się zmienić i to bez cięć socjalnych i obniżania emerytur (...) Będziemy pracować ciężko, by zmienić kraj – obiecywał, wzywając do powrotu Greków, którzy w skutek kryzysu 2008 wyemigrowali z kraju. Szacuje się, że jest to ponad 2 mln osób.

Greckie społeczeństwo jest wyraźnie zmęczone polityką oszczędnościową narzuconą Grecji przez Unie Europejską. Dla premiera Alexisa Tsiprasa wybory miały być sprawdzianem, czy jego polityka kompromisu między drastycznymi oszczędnościami a lewicową retoryką i obietnicami ochrony najsłabszych zdała egzamin. Politykę oszczędności - w zamian za pożyczki w wysokości 256 mld euro - narzuciły Grecji Komisja Europejska, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.

wch

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.