IFJ: Dziennikarze potępiają naklejki Gazety Polskiej

[2019-07-25 18:29:51]

Skandal wokół homofobicznych naklejek Gazety Polskiej odbija się coraz szerszym echem na świecie. Głos w tej sprawie zabrała Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy (International Federation of Journalists – IFJ).

W specjalnym oświadczeniu Federacja pisze, że „naklejki Gazety Polskiej są pogwałceniem zasad Globalnej Karty Etyki dla Dziennikarzy IFJ”.

Artykuł 9 Karty głosi, że  „Dziennikarze powinni gwarantować, aby rozpowszechnianie informacji czy opinii nie przyczyniało się do [szerszenia] nienawiści lub uprzedzeń i powinni robić wszystko co w ich mocy by nie przyczyniać się do szerzenia dyskryminacji”.

Federacja przypomina, że Polska to „kraj w którym mowa nienawiści przeciwko społeczności LGBT narasta, w szczególności ze strony rządzącej partii Prawo i Sprawiedliwość, mocno popieranej przez Gazetę Polską”.

Anthony Bellanger, Sekretarz Generalny IFJ powiedział: „Potępiamy z całą energią nieodpowiedzialne zachowanie Gazety Polskiej, które napędza nienawiść w stosunku do społeczności LGBT. Nakłaniamy ich by porzucili swoje plany i przestali wzywać do przemocy wobec osób LGBT”.

Działająca od 1926 roku Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy reprezentuje ponad 600 tysięcy dziennikarzy ze 187 związków i stowarzyszeń dziennikarskich w 140 krajach. W Polsce należy do niej Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Polska sekcja Federacji także opublikowała stanowisko w tej sprawie. W oświadczeniu zatytułowanym "Naklejki Pogardy", Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej pisze: „Publikacja naklejek anty-LGBT przez Gazetę Polską, finansowaną w znacznej części z pieniędzy podatników, jest złamaniem wszelkich zasad etyki dziennikarskiej i stawia zespół redakcyjny poza nawiasem dziennikarskiej społeczności. Naklejki są wyrazem pogardy dla ludzi, którzy są pomijani z racji na swe orientacje seksualne. Takie akcje gazety zasługują na potępienie. Naruszane jest prawo obowiązujące w Polsce, wykluczające ludzi o odmiennych poglądach i preferencjach. SDRP potępia tego rodzaju działalność, sprzeciwia się promowaniu aktów wykluczenia i przemocy wobec innych.”

Publikacja naklejek przez Gazetę Polską zbiegła się z pierwszą w Białymstoku Paradą Równości. Pokojowy marsz w którym brało udział wiele rodzin i młodzieży został brutalnie zaatakowany przez bandy agresywnych chuliganów z prawicy. Pobita przez "prawdziwych patriotów" została między innymi 14 letnia dziewczynka, tylko dlatego, że szła w Marszu czy 15 letni chłopak, tylko dlatego, że miał kolorowe włosy. W kierunku uczestników Marszu poleciały petardy, butelki i kamienie. Prawicowcy zaatakowali też policjantów ochraniających Marsz.

Bartłomiej Zindulski

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.