14% poparcia dla lewicy, spadek poparcia dla KO (sondaż)

[2019-09-05 14:37:28]

Spadające poparcie dla Koalicji Obywatelskiej może oznaczać postępującą dezorientację wyborców poczynaniami kluczowego jej elementu, jakim jest Platforma Obywatelska i jej lider - Grzegorz Schetyna. Głosząc i działając sprzecznie, we wszystkich kierunkach na raz, wyborcy nie wiedzą, czego oczekiwać od drugiej największej formacji politycznej w kraju. Zyskuje na tym powoli lewica, do której wyborców powoli dołączają coraz liczniej byli wyborcy Koalicji Europejskiej, pogubieni w deklaracjach jej liderów. Nieoczekiwanie, próbując zahamować odpływ wyborców, Koalicja Obywatelska przedstawiła jako swoją kandydatkę na premiera Małgorzatę Kidawę-Błońską. Można to posunięcie rozumieć jako próbę zahamowania odpływu lub budowę poparcia wśród elektoratu kobiecego.

tr
Najnowszy sondaż IBRiS potwierdza wcześniej zarysowane już tendencje m.in. w sondażach CBOS i Social Changes, objawiające się znacznym spadkiem poparcia dla Koalicji Obywatelskiej, tworzonej głównie przez Platformę Obywatelską i jej sojuszników: Nowoczesną, Zielonych i Inicjatywę Polską. Poparcie dla tej koalicji spadło z poziomu 27-28% do 21-22%. W kontrze do tego, zyskuje poparcie komitet lewicowy SLD-Wiosna-Razem (KW SLD), dla którego wzrost poparcia jest powolny, lecz stały. Następuje tu wzrost z poziomu 12-13% do wyników bliższych 14%. W przypadku lidera sondaży, afery związane z marszałkiem Kuchcińskim, nie wpłynęły na znaczące zmiany w poparciu dla PiS. Podobnie jak inne sondaże (z wyjątkiem rządowego CBOS), sondaż IBRiS daje tej partii poparcie na poziomie co najmniej 41%. Do Sejmu może wejść również PSL wraz ze startującymi z jego list działaczami Kukiz'15, dla którego poparcie wynosi 5,7% i mieści się podobnie jak w większości sondaży w przedziale 5-6%. Dla nacjonalistyczno-korwinistycznej Konfederacji poparcie wynosi 4,8%, co oznacza, że ta formacja prawdopodobnie nie znajdzie się w nowym sejmie. Łączne poparcie dla pozostałych komitetów wynosi 3-4%, a 10% osób zdecydowanie chcących iść na wybory nie wie jeszcze, na kogo zagłosuje. Oczekiwana frekwencja (deklarujący zdecydowany udział w wyborach) wynosi 52%.

Tomasz Rysz

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.