Znaczny wzrost cen żywności

[2019-09-13 19:23:42]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2019 roku. W stosunku do sierpnia 2018 roku ceny wzrosły o 2,9% (nie zmieniły się w stosunku do lipca bieżącego roku).

W sierpniu ceny usług były o 4,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,2%, a samej żywności aż o 7,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 4,7%, zdrowia – o 3,6% i edukacji – o 3,1%. Najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 34,8%, cukru – o 24,9%, mięsa wieprzowego – o 12,8% i pieczywa – o 9,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 27,1%.

Piotr Szumlewicz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.