Wielka Brytania: Corbyn za swobodnym przepływem osób.

[2019-11-18 15:10:22]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn zasygnalizował, że jego ugrupowanie być może poprze plany utrzymania swobodnego przepływu osób pomiędzy Wielką Brytanią a Unią Europejską po brexicie.

Rozumiem i uznaję korzyści, jakie wszyscy czerpiemy z możliwości życia i wykonywania pracy w różnych miejscach świata czy z ogromnej rzeszy studentów, którzy co roku przybywają do Wielkiej Brytanii - powiedział Corbyn w BBC. Nie chcę, żebyśmy stali się odizolowanym społeczeństwem. Jestem dumny z różnorodności naszego kraju – dodał.

Lider laburzystów, naciskany przez dziennikarza BBC, zapowiedział, że więcej szczegółów na temat ich stanowiska zostanie przedstawionych w najbliższy czwartek 21 listopada.

wch

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.