Wielka Brytania: Corbyn za swobodnym przepływem osób.

[2019-11-18 15:10:22]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn zasygnalizował, że jego ugrupowanie być może poprze plany utrzymania swobodnego przepływu osób pomiędzy Wielką Brytanią a Unią Europejską po brexicie.

Rozumiem i uznaję korzyści, jakie wszyscy czerpiemy z możliwości życia i wykonywania pracy w różnych miejscach świata czy z ogromnej rzeszy studentów, którzy co roku przybywają do Wielkiej Brytanii - powiedział Corbyn w BBC. Nie chcę, żebyśmy stali się odizolowanym społeczeństwem. Jestem dumny z różnorodności naszego kraju – dodał.

Lider laburzystów, naciskany przez dziennikarza BBC, zapowiedział, że więcej szczegółów na temat ich stanowiska zostanie przedstawionych w najbliższy czwartek 21 listopada.

wch

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.