Hiszpania: Powstał koalicyjny rząd PSOE i Unidas Podemos

[2020-01-13 11:44:39]

Premier Pedro Sanchez skończył kompletowanie składu nowego rządu. Nowy gabinet, złożony z socjaldemokratów z Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) i polityków radykalnej lewicy z bloku Unidas Podemos, będzie pierwszym pierwszym koalicyjnym gabinecie od czasu przywrócenia demokracji w kraju w 1978 r.

Zasiądzie w nim 11 kobiet i tyle samo mężczyzn. Przewidziano cztery stanowiska dla wicepremierów, z czego aż trzy przypadły kobietom.

Pierwsze jego posiedzenie zostało wyznaczone na wtorek.

Sanchez obiecuje, że jego gabinet będzie realizował politykę prospołeczną. Zapowiada także podjęcie rozmów ws. rozwiązania konfliktu w Katalonii.

wch

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.