Włochy: Zwycięstwo i porażka centrolewicy

[2020-01-28 16:30:47]

Centrolewicowa koalicja zwyciężyła w wyborach w regionie Emilia-Romania, w północnej części kraju. Prezydentem regionu zostanie dotychczas zajmujący to stanowisko Stefano Bonaccini (na zdjęciu) z centrolewicowej Partii Demokratycznej (51,4 proc. głosów). Lucia Borgonzoni z prawicowej, populistycznej Ligi otrzymała 43,7 proc.

Z kolei w Kalabrii, w południowych Włoszech, prezydentem regionu zostanie Jole Santelli z prawicowej Forza Italia, którą popierały także inne ugrupowania centroprawicy, w tym Liga. Zdobywając około 55,4 proc. głosów. Santelli wygrała z kandydatem centrolewicy Filippo Callipo (30,2 proc.).

Sporym zaskoczeniem były słabe wyniki Ruchu Pięciu Gwiazd w obu regionach.

wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.