USA: Prawybory w Partii Demokratycznej

[2020-02-18 12:37:53]

W amerykańskiej Partii Demokratycznej od niedawna odbywają się prawybory stanowe, które mają wyłonić kandydata partii na prezydenta, które odbędą się jeszcze w tym roku.
Jako kandydaci startują Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Elisabeth Warren i Joe Biden. Do wyborów przymierza się również Michael Bloomberg, który z uwagi na znaczącą przewagę finansową nad innymi kandydatami postanowił się skupić do tej pory na zmasowanej kampanii telewizyjnej.
Nadzieją lewicowych wyborców w Partii Demokratycznej jest 78-letni Bernie Sanders. Obecny w polityce od kilku dekad, zasłynął częstym głosowaniem wbrew stanowisku macierzystej partii i kandydowaniem jako kandydat niezależny na senatora. W amerykańskiej bańce medialno-politycznej bywa uważany za nieugiętego socjaldemokratę, względnego pacyfistę, a często nawet za socjalistę. Sanders jest niejako amerykańskiem odpowiednikiem Jeremy'ego Corbyna i podobnie jak tamten, ma wpływowych przeciwników, na czele z osobami, które mocno wspierały rodzinę Clintonów w wielu poprzednich wyborach.
Pierwsza kobieta spośród kandydatów, Amy Klobuchar jest senatorką pochodzącą ze stanu Minnesota, prawniczką. Jej poglądy na większość spraw nie odbiegają znacząco od mainstreamu Partii Demokratycznej, sytuując się pomiędzy neoliberalizmem a socjalliberalizmem. Klobuchar podkreśla wagę prawa w życiu obywateli i jest zwolenniczką ewolucyjnego luzowania konserwatywnych kodów kulturowych w prawie i społeczeństwie amerykańskim.
Pete Buttigieg pochodzi ze stanu Indiana. Jest zadeklarowanym gejem, a swoje poglądy opiera głównie na empirycznym pragmatyzmie. W kampanii mówi wiele o uzdrowieniu amerykańskiej polityki i poprawieniu sytuacji stanów nadjeziornych, które ciągle cierpią z powodu upadku przemysłu samochodowego i stalowego.
Kolejna kandydatka, Elisabeth Warren prezentuje siebie jako progresywistka, lokująca się pomiędzy "centrystycznym" post-clintonistą Joe'em Bidenem a "socjalistą" Bernie Sandersem. W wielu kwestiach zapowiada podobnie jak Sanders, upowszechnienie bezpłatnej edukacji wyższej i opieki zdrowotnej, ale z drugiej strony puszcza oko do biznesu, że zmiany w tej kwestii nie mogą być radykalne i rewolucyjne.
Joe Biden, to podobnie jak Bernie Sanders, wieloletni polityk, aktywny od kilku dekad, silnie związany z Billem i Hillary Clinton, oraz ze skrzydłem partii, które można nazwać neoliberalnym, neokonserwatywnym czy względnie centrystowskim. Opowiada się za silnym i aktywnym udziałem USA w polityce zagranicznej oraz jastrzębiej postawie, zwłaszcza w stosunku do Rosji.
Ostatni z kandydatów, który nie rozpoczął jeszcze swego udziału w prawyborach, choć prowadzi najbardziej widoczną kampanię w telewizji, to miliarder, były republikanin i niezależny burmistrz Nowego Jorku, Michael Bloomberg, silnie promowany w mediach oraz w zakładach bukmacherskich jako "czarny koń". Bloomberg stopniowo przekonuje do siebie byłe otoczenie rodziny Clintonów i jest największym zagrożeniem dla progresywno-socjaldemokratycznych tendencji reprezentowanych przez Sandersa, i częściowo przez Warren. Bloomberg otwarcie skupia się wokół ludzi biznesu i celebrytów, nastawiony jest na typowy elektorat wielkomiejski, który podobnie jak ubogie mniejszości latynoskie i afroamerykańskie, również sceptycznie podchodzi do prezydentury Donalda Trumpa. Zwolennicy Bloomberga działają póki co zakulisowo, a ich działanie ogranicza się na razie do argumentowania, że wyłonienie np. Sandersa na kandydata Partii Demokratycznej oznacza porażkę w stylu porażki brytyjskiej Partii Pracy i Corbyna, oraz przeniesienie głosów bogatych przedmieść i wielkich miast na Donalda Trumpa.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.