Związkowa Alternatywa chce obniżenia pensji rządzącym

[2020-04-20 01:41:02]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o parlamentarzystów, by na okres epidemii obniżyli wynagrodzenia premierowi, prezydentowi oraz wszystkim ministrom o 40%.

Związkowcy krytycznie oceniają zawarte w tarczy antykryzysowej rozwiązania, które pozwalają na obniżki płac dla pracowników. Ich zdaniem w sytuacji kryzysu rząd powinien podejmować wszelkie działania, aby zapobiec spadkowi realnych dochodów.

Jeżeli jednak rząd uznał, że takie obniżki muszą mieć miejsce, to powinien wysłać społeczeństwu jasny sygnał, że konsekwencje kryzysu solidarnie poniosą nie tylko pracownicy, ale też najwyżsi nominaci władzy. Stąd apel o znaczne obniżenie wynagrodzeń najwyższych urzędników państwowych.

Zdaniem Związkowej Alternatywy podobne regulacje powinny zostać przyjęte wobec posłów i senatorów, jak też wojewodów oraz najwyższych urzędników administracji samorządowej. Obniżki wynagrodzeń powinny też objąć zarządy spółek skarbu państwa, szczególnie te, które obniżają wynagrodzenia dla pracowników. "Nie akceptujemy sytuacji, gdy załoga ma godzić się na obniżki płac, a w tym samym czasie członkowie zarządu wciąż otrzymują honoraria wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych" - czytamy w piśmie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

AM

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).

2013 - Rami al-Hamd Allah (Fatah) został premierem Autonomii Palestyńskiej.