Sonda prezydencka - podsumowanie

[2020-06-26 11:21:03]

Zwycięzcą I tury w głosowaniu czytelników lewica.pl został Robert Biedroń, który zdobył 44% poparcia. Biedroń jest kandydatem parlamentarnej lewicy: Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny Roberty Biedronia i Lewicy Razem. Wsparcie dla niego wyraziła również znacząca część członków Polskiej Partii Socjalistycznej.
Drugim kandydatem o największym poparciu czytelników portalu został Krzysztof Bosak. Kandydat radykalnie prawicowej Konfederacji skupiającej głównie narodowców i korwinowców, może liczyć na zaufanie 12,2% czytelników portalu.Tym samym, jeśli wyniki sondy miałyby przełożenie na realną politykę, to w drugiej turze zmierzyliby się Biedroń i Bosak.
Kandydatem o trzecim najwyższym poparciu został Rafał Trzaskowski. Kandydat Koalicji Obywatelskiej, prezydent Warszawy i członek Platformy Obywatelskiej zebrał w naszym sondażu 9,6% głosów.
Na czwartym miejscu sondy znalazł się obecnie urzędujący prezydent, Andrzej Duda. Głos na niego chce oddać 9,2% czytelników portalu lewica.pl. Przez dłuższy czas, związany z rządzącą partią Prawo i Sprawiedliwość, prezydent RP widniał na pozycji trzeciej, jednak zmiana kandydata w obozie KO zmieniła kolejność kandydatów w naszej sondzie.
Piąte miejsce w rywalizacji spośród dostępnych kandydatów zajął Szymon Hołownia. Pochodzący spoza polityki dziennikarz przekonał do siebie 5,2% czytelników portalu.
Na kolejnym, szóstym miejscu, z 2,5% poparcia, znajduje się drugi lewicowy kandydat na prezydenta, obecny przewodniczący Unii Pracy - Waldemar Witkowski. Obecny jest on w naszej sondzie od dwóch tygodni, bo dopiero wtedy Państwowa Komisja Wyborcza uznała jego kandydaturę za ważną. Prawdopodobnie, gdyby nie ten fakt, Witkowski zająłby znacznie wyższą pozycję w bieżącej sondzie prezydenckiej.
Ostatnim z ponad 1-procentowym poparciem jest Stanisław Żółtek. Wywodzący się ze środowiska dawnego UPR, z poglądów korwinista, prezes partii POLEXIT, chcącej wycofać Polskę ze struktur Unii Europejskiej, zdobył w naszej sondzie 1,9% poparcia.
Trzech kandydatów zdobyło w sondażu poniżej 1% poparcia. Są to kolejno Paweł Tanajno (organizator protestów przedsiębiorców) z 0,8% poparcia, Mirosław Piotrowski (wykładowca KUL związany dawniej ze środowiskiem Radia Maryja, LPR i PiS) z 0,4% poparcia oraz Marek Jakubiak (narodowiec, przedsiębiorca, właściciel browaru Ciechan) z 0,1% poparcia.

Tomasz Rysz

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.