Sonda prezydencka - podsumowanie

[2020-06-26 11:21:03]

Zwycięzcą I tury w głosowaniu czytelników lewica.pl został Robert Biedroń, który zdobył 44% poparcia. Biedroń jest kandydatem parlamentarnej lewicy: Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny Roberty Biedronia i Lewicy Razem. Wsparcie dla niego wyraziła również znacząca część członków Polskiej Partii Socjalistycznej.
Drugim kandydatem o największym poparciu czytelników portalu został Krzysztof Bosak. Kandydat radykalnie prawicowej Konfederacji skupiającej głównie narodowców i korwinowców, może liczyć na zaufanie 12,2% czytelników portalu.Tym samym, jeśli wyniki sondy miałyby przełożenie na realną politykę, to w drugiej turze zmierzyliby się Biedroń i Bosak.
Kandydatem o trzecim najwyższym poparciu został Rafał Trzaskowski. Kandydat Koalicji Obywatelskiej, prezydent Warszawy i członek Platformy Obywatelskiej zebrał w naszym sondażu 9,6% głosów.
Na czwartym miejscu sondy znalazł się obecnie urzędujący prezydent, Andrzej Duda. Głos na niego chce oddać 9,2% czytelników portalu lewica.pl. Przez dłuższy czas, związany z rządzącą partią Prawo i Sprawiedliwość, prezydent RP widniał na pozycji trzeciej, jednak zmiana kandydata w obozie KO zmieniła kolejność kandydatów w naszej sondzie.
Piąte miejsce w rywalizacji spośród dostępnych kandydatów zajął Szymon Hołownia. Pochodzący spoza polityki dziennikarz przekonał do siebie 5,2% czytelników portalu.
Na kolejnym, szóstym miejscu, z 2,5% poparcia, znajduje się drugi lewicowy kandydat na prezydenta, obecny przewodniczący Unii Pracy - Waldemar Witkowski. Obecny jest on w naszej sondzie od dwóch tygodni, bo dopiero wtedy Państwowa Komisja Wyborcza uznała jego kandydaturę za ważną. Prawdopodobnie, gdyby nie ten fakt, Witkowski zająłby znacznie wyższą pozycję w bieżącej sondzie prezydenckiej.
Ostatnim z ponad 1-procentowym poparciem jest Stanisław Żółtek. Wywodzący się ze środowiska dawnego UPR, z poglądów korwinista, prezes partii POLEXIT, chcącej wycofać Polskę ze struktur Unii Europejskiej, zdobył w naszej sondzie 1,9% poparcia.
Trzech kandydatów zdobyło w sondażu poniżej 1% poparcia. Są to kolejno Paweł Tanajno (organizator protestów przedsiębiorców) z 0,8% poparcia, Mirosław Piotrowski (wykładowca KUL związany dawniej ze środowiskiem Radia Maryja, LPR i PiS) z 0,4% poparcia oraz Marek Jakubiak (narodowiec, przedsiębiorca, właściciel browaru Ciechan) z 0,1% poparcia.

Tomasz Rysz

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).