Podwyżki dla polityków: opozycja za, a nawet przeciw

[2020-08-18 23:20:23]

Sejm i Senat w ekspresowym tempie zajęły się projektem ustawy dotyczącej zmian sposobu wynagradzania samorządowców i innych osób sprawujących funkcje publiczne. W miniony piątek projekt autorstwa Prawa i Sprawiedliwości został poparty przez wszystkie opozycyjne kluby parlamentarne w komisji, a następnie przyjęty przez miażdżącą większość posłów.

Przeciw projektowi zagłosowało tylko 33, a wstrzymało się - 15 posłów i posłanek. Byli wśród nich przedstawiciele skrajnej prawicy z Konfederacji, populiści z PSL-Kukiz'15, Zieloni (Koalicja Obywatelska) oraz przedstawiciele partii Razem w klubie Lewicy. Wśród znanych nazwisk, które sprzeciwiły się podwyżkom, znalazły się też Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (Lewica), Klaudia Jachira, Franciszek Sterczewski i Tomasz Zimoch (wszyscy z klubu KO).

Ustawa wprowadzała powiązanie z uposażeniami sędziów Sądu Najwyższego do wyliczania wynagrodzeń prezydenta, premiera, marszałków Sejmu i Senatu, ministrów i ich zastępców, posłów i senatorów. W ich wyniku, pensje posłów wzrosłyby o 58% (do 12 600 zł), a premiera i wiceministrów - o ponad 100%. Ustawa ustanawiała też wynagrodzenie dla żony Prezydenta w wysokości 18 tys. zł miesięcznie. Poza tym, nowe regulacje zwiększały w znaczny sposób subwencje dla partii politycznych.

Informacje o uchwaleniu ustawy zbulwersowały opinię publiczną. Politycy opozycji zostali poddani ostrej krytyce w miediach tradycyjnych i Internecie; zwracano uwagę na niefortunny czas, brak konsultacji społecznych i - przede wszystkim - fakt, że w ostatnim czasie wiele osób albo padło ofiarą obniżek pensji albo straciło pracę na skutek paraliżu gospodarki wprowadzonego w rezultacie pandemii.

Główne osobistości opozycji praktycznie zniknęły z mediów w czasie weekendu. Ale już w poniedziałek przedstawiciele zarówno Koalicji Obywatelskiej jak i Lewicy zapowiedzieli, że mimo wcześniejszego poparcia wyrażonego w Sejmie, ich senatorowie zagłosują przeciw ustawie. Wicemarszałkini Senatu Gabriela Morawska-Stanecka, złożyła w imieniu Klubu Parlamentarnego Lewicy wniosek o odrzucenie projektu w całości. I tak też się stało - opozycyjna większość odrzuciła projekt stosunkiem głosów 48-45. Za podwyżkami dla osób sprawujących funkcje publiczne głosowało tylko PiS.

Do decyzji Senatu odniósł się na konferencji prasowej wicemarszałek Sejmu i szef klubu PiS Ryszard Terlecki. “Wydaje mi się, że na tym, co zaszło dziś w Senacie, ten projekt kończy swoją historię” - oznajmił Terlecki.

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.