Koronawirus w Polsce (stan na 31.12.2020)

[2020-12-10 11:08:40]

13 397 nowych przypadków koronawirusa – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarło 532 zakażonych osób - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: mazowieckiego (1739), kujawsko-pomorskiego (1517), wielkopolskiego (1469), pomorskiego (1288), zachodniopomorskiego (908), warmińsko-mazurskiego (1061), śląskiego (1046), łódzkiego (945), dolnośląskiego (804), lubelskiego (564), lubuskiego (493), małopolskiego (387), podlaskiego (356), opolskiego (347), podkarpackiego (284), świętokrzyskiego (193). 246 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 1 239 998. Zmarło w sumie 26 752 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 17 239 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19 oraz 1 610 respiratorów. 181 114 osób przebywało na kwarantannie.

wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.