Sondaż Estymatora: Lewica na trzecim miejscu, spadek poparcia ruchu Hołowni

[2021-02-25 16:37:44]

Zmianę trendów wyborczych przynosi sondaż Estymatora wykonany dla tygodnika DoRzeczy.pl. Badanie jest poniekąd eksperymentalne, ponieważ zapytano respondentów między innymi o to, na kogo głosowaliby, gdyby doszło do połączenia sił Koalicji Polskiej (Polskiego Stronnictwa Ludowego, Unii Europejskich Demokratów i Konserwatystów) z Porozumieniem Jarosława Gowina, ruchem Kukiz’15 oraz z konserwatystami z PO, którzy sprzeciwiają się liberalizacji podejścia kierownictwa partii w sprawie aborcji.

Nadal na pierwszym miejscu pozostaje Prawo i Sprawiedliwość, które może liczyć na poparcie 36,4 proc. respondentów. Poparcie to nie ulega znaczącym zmianom od kilku miesięcy.

Drugie miejsce w sondażu zajmuje Koalicja Obywatelska (Platforma Obywatelska, Inicjatywa Polska, Zieloni i Nowoczesna) z wynikiem 17,1 proc. głosów, która notuje słabsze sondaże niż te, widoczne np. pół roku temu.

Ostatnie miejsce na podium daje koalicji Lewica (Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna, Lewica Razem) z wynikiem a 14,5 proc. głosów.

Osłabienie w sondażach odnotowała Polska 2050, czyli inicjatywa Szymona Hołowni, z wynikiem 13,9 proc. głosów.

Na piątym miejscu znalazłby się tak zwany hipotetyczny “klub konserwatystów”, w którego skład mogłyby wejść Polskie Stronnictwo Ludowe, Kukiz’15, Porozumienie Jarosława Gowina oraz konserwatyści z PO. Taka koalicja otrzymałaby 12,4 proc. głosów.

Ostatnie, szóste, miejsce w sondażu zajęła Konfederacja, która dostałaby 5,6 proc. głosów w sondażu Estymatora.

Przeliczając ten wynik na mandaty, PiS otrzymałoby 197 miejsc w Sejmie, KO 82 mandaty, Lewica - 61, Polska 2050 - 60, Koalicja Polska - 53, a Konfederacja 6 mandatów. Tradycyjnie 1 mandat przypadłby Mniejszości Niemieckiej.

Badanie wykonano w dniach 20-21 lutego 2021 r. na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1100 dorosłych osób metodą wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych CATI.

Tomasz Rysz

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolucyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.