Wiosna tchnęła nowe życie w partię Gowina

[2021-03-22 11:47:15]

Kolejna wolta polityczna parlamentarzystki Wiosny: posłanka Monika Pawłowska ogłosiła w niedzielę w mediach społecznościowych, że opuszcza szeregi partii i dołącza do Porozumienia Jarosława Gowina. W swoim lakonicznym wpisie oznajmiła, że “program jak i praktyka działania Porozumienia są w obecnej sytuacji jej najbliższe” i że decyzja jest “zgodna z jej sumieniem”.

Pawłowska wprawiła niedzielnym oświadczeniem w osłupienie koleżanki i kolegów z parlamentarnego klubu Lewicy, a także swoje asystentki i asystentów. Z ich przekazów wynika, że transfer był zupełnym zaskoczeniem, o którym nikt nie został poinformowany z wyprzedzeniem. Młoda Lewica, czyli młodzieżówka lewicowa zapowiedziała, że wszystkie asystentki i asystenci Pawłowskiej należące do tej organizacji złożą w poniedziałek rezygnacje ze swoich stanowisk.

Wielu parlamentarzystów wyraziło oburzenie w serwisach społecznościowych, przypominając dotychczasowe krytyczne uwagi Pawłowskiej pod adresem prawicowej koalicji rządzącej, a także jej zaangażowanie w protesty kobiet przeciw faktycznej delegacji aborcji w Polsce, za którą stoi Zjednoczona Prawica. Poseł Lewicy Razem Maciej Konieczny skomentował kąśliwie, że posłanka powinna była lepiej orientować się w swoich poglądach, kiedy startowała w wyborach z pierwszego miejsca listy Lewicy. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk napisała, że “to zwyczajnie wstyd, że wybrana głosami zwolenników demokracji, praw człowieka i wolności posłanka staje się... koalicjantką Zbigniewa Ziobry”.

Poproszony o komentarz poseł Wiosny Krzysztof Śmiszek zauważył w rozmowie z oko.press, że Pawłowska “wskakuje na pokład tonącego statku. Ani to mądre politycznie, ani moralne”. Przypomniał też jej zaangażowanie w obronę praw osób LGBT i walkę o świeckie państwo, które stoją w całkowitej sprzeczności wobec działań Zjednoczonej Prawicy.

Niepokojące sygnały na temat Pawłowskiej pojawiały się już wcześniej. Posłanka została kilka lat temu oskarżona przez jednego z asystentów o mobbing i stosowanie wyzwisk. Sprawa zakończyła się udzieleniem jej nagany przez władze Wiosny. W ostatnich tygodniach “zasłynęła” też upamiętnieniem tzw. żołnierzy wyklętych, gloryfikowanych przez prawicę powojennych grup paramilitarnych oskarżanych przez lewicę o dopuszczanie się bestialskich zbrodni na kobietach i dzieciach.

Monika Pawłowska to już trzecia parlamentarzystka Wiosny, która porzuciła lojalność partyjną i zasiliła szeregi innej formacji. Przypomnijmy, że niedługo po ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego posłanka Sylwia Spurek wystąpiła z Wiosna by po kilku miesiącach przyłączyć się do Zielonych, stając się pierwszą w historii przedstawicielką tej grupy z Polski. Także była posłanka Wiosny Hanna Gil-Piątek przeszła niedawno do historii, zostając pierwszą przedstawicielką ruchu Szymona Hołowni w Sejmie.

Krzysztof Kobrzak

twitter.com

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.