Zmarła Izabella Sierakowska (1946-2021)

[2021-03-31 11:26:56]

31 marca 2021 roku zmarła Izabella Sierakowska, przez wiele lat znacząca i czołowa reprezentantka polityczna kolejno PZPR, SdRP, SLD i SdPl.

Urodzona w roku 1946, w dolnośląskiej Górze, swą karierę zawodową i polityczną związała przede wszystkim z Lublinem. Absolwentka filologii rosyjskiej, przez wiele lat pracowała jako nauczyciel języka rosyjskiego. Przez wiele lat członkini lubelskiego ZNP, w tym także jego władz. 1989-1991 posłanka PZPR w X kadencji Sejmu PRL. Następnie posłanka I, II, III i IV kadencji Sejmu RP z list SLD. W 1996 roku autorka ustawy liberalizującej przepisy antyaborcyjne z ustawy uchwalonej w 1993 roku. W 2004 roku dołączyła do grupy secesjonistów pod wodzą Marka Borowskiego, którzy utworzyli Socjaldemokrację Polską (SdPl). W 2006 kandydatka na prezydenta Lublina w wyborach samorządowych, które w II turze przegrała z wynikiem 38%. W latach 2007-2011 ponownie posłanka Sejmu RP z list koalicyjnego komitetu wyborczego Lewica i Demokraci. W roku 2010 ponowiła swój start w wyborach samorządowych na prezydenta Lublina. Otrzymała w nich jednak tylko 18%. Ostatnim istotnym wydarzeniem politycznym w jej życiu był nieudany start o mandat radnej sejmiku lubelskiego z listy SLD Lewica Razem. W późniejszych latach zachorowała na chorobę nowotworową, która była też przyczyną jej śmierci.

Tomasz Rysz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.