Piotr Ikonowicz: Choremu biada!

[2021-04-21 20:42:38]

Każdy odpowiedzialny pracodawca powinien przekonywać zatrudnionych przez siebie ludzi, że nie warto przychodzić do roboty, kiedy się ma objawy chorobowe. Mamy w końcu pandemię, a 50% zakażeń ma miejsce w pracy. Tymczasem w fabryce autobusów „Solaris” pięciu przebywających na zwolnieniach lekarskich pracowników otrzymało listy zapowiadające zwolnienie z pracy z powodu… przedłużającego się chorowania. Firma twierdzi, że nie ma sobie nic do zarzucenia, bo działa zgodnie z prawem. Jednak sygnał jaki idzie do załogi jest jednoznaczny: nie chorujcie, a jak już chorujecie to mimo to przychodźcie do pracy. Goniących za zyskiem biznesmenów i menedżerów nie obchodzi, ile z tego powodu ludzi zachoruje, a nawet umrze. „Produkcja się liczy, człowiek jest niczym”. Związkowcy z Konfederacji Pracy, którzy ten skandal ujawnili otrzymali listy z groźbami, że wytoczy im się procesy cywilne a nawet karne. Bo ten skandal miał pozostać tajemnicą. Handlową?

Do Bolechowa, gdzie mieści się fabryka przejęta już jakiś czas temu przez kapitał hiszpański przyjechałem jako kandydat na Rzecznika Praw Obywatelskich. Wykorzystałem rozgłos jaki mi owo kandydowanie daje do nagłośnienia problemu. Tu nie chodzi tylko o tę fabrykę. W całym kraju mamy do czynienia z takim zastraszeniem pracowników, że ze strachu przed zwolnieniem chodzą do pracy mimo choroby. Teraz jednak ta haniebna praktyka nabiera nowego znaczenia. Kierowani strachem ludzie sieją chorobę i śmierć wśród swych kolegów i koleżanek z pracy. Zaproponowałem jeden prosty środek zaradczy na początek. Żeby na bramie zakłady zatrudniającego 2 500 osób stał człowiek z termometrem i wpuszczał tylko osoby, które mają normalną temperaturę ciała. Na wejściu do każdego urzędu mierzy się temperaturę wchodzącym. Dlaczego nie można tego robić przed zakładami pracy?

Od początku pandemii media są pełne żalów i jęków nad trudnym losem pracodawców. Na osłodę państwo przelało biznesowi 200 miliardów złotych. Ale bezrobotny, np. zwolniony z powodu chorowania pracownik może dostać co najwyżej 836 zł. zasiłku dla bezrobotnych. Trudno się dziwić, że chcąc uniknąć takiej nędzy ludzie ryzykują i chodzą do pracy z gorączką, kaszlem i wszelkimi innymi objawami.

Piotr Ikonowicz

Tekst pochodzi z profilu autora na Facebooku.

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.