Pandemia koronawirusa i szczepienia (stan na 07.05.)

[2021-05-07 13:39:46]

6 047 – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 453 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: wielkopolskiego (777), śląskiego (765), mazowieckiego (697), dolnośląskiego (572), łódzkiego (528), pomorskiego (383), małopolskiego (382), lubelskiego (317), zachodniopomorskiego (317), kujawsko-pomorskiego (308), opolskiego (205), lubuskiego (175), podkarpackiego (154), warmińsko-mazurskiego (152), podlaskiego (128), świętokrzyskiego (124). 63 zakażenia to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 824 425. Zmarło w sumie 69 445 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 18 116 łóżka przeznaczone dla chorych z COVID-19 oraz 2 296 respiratorów. 142 253 osób miało zaleconą kwarantannę.

W ciągu doby wykonano ponad 91,1 tys. testów na koronawirusa - podało MZ.

W Polsce wykonano dotąd 13 034 348 szczepień przeciw COVID-19, z tego 3 451 651 osób zostało już w pełni zaszczepionych. Odnotowano rekord dzienny liczby szczepień, który wyniósł w sumie 403 398.

wch

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.