Niemcy: Wygrana SPD, porażka die Linke

[2021-09-27 10:20:02]

Według wstępnych wyników niedzielnych wyborów do Bundestagu SPD zdobyła 25,74 proc. głosów, a partie chadeckie CDU/CSU 24,1 proc. Trzecią siłą w nowym Bundestagu będą Zieloni (14,8 proc.). Za nimi uplasowali się liberałowie z FDP (11,45 proc.) i prawicowo-populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD) z 10,35 proc. głosów. Na Die głosowało jedynie 4,89 proc. wyborców.

Lider SPD i kandydat socjaldemokratów na kanclerza Olaf Scholz określił wynik swojej partii jako "wielki sukces", który świadczy o tym, że wyborcy chcą zmiany rządu i kanclerza z SPD. Wskazał na jedność w partii, która przyczyniła się do sukcesu. Obiecał, że rządom SPD towarzyszyć będzie pragmatyzm, pewność i jedność.

SPD powraca - powiedział Lars Klingbeil, sekretarz generalny SPD. Podkreslił, że jego partia ma "mandat do rządzenia" i chce, aby to jej lider był nowym kanclerzem. Minister pracy z SPD Hubertus Heil określił wynik SPD jako "wspaniały sukces". To obywatelskie wotum zaufania dla Olafa Scholza.

Kandydatka Zielonych na stanowisko kanclerza Annalena Baerbock przyznała, że Zieloni chcieli osiągnąć lepszy wynik, ale nie udało się to z powodu jej własnych błędów na początku i w trakcie kampanii wyborczej. Jak podkreśliła, Niemcy potrzebują rządu zorientowanego na klimat.

Katrin Goering-Eckard, szefowa frakcji Zielonych w parlamencie, nie chciała spekulować na temat ewentualnych koalicji. - Najważniejsze sprawy to dla nas ochrona klimatu oraz sprawiedliwość - powiedziała.

Rozczarowania wynikiem wyborów niekryła współprzewodnicząca Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow. To dla nas ciężki cios - powiedziała. Zdecydowanie sromotnie przegraliśmy - dodała. Jak dodała, na wynik ten złożyły się również błędy w przeszłości.

dw, wch

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.