Wyniki spisu ludności wg GUS: w Polsce prawie nie ma obcokrajowców

[2022-04-26 18:31:55]

W zadziwienie mogą wprowadzić opublikowane dzisiaj (26.04.2022) wyniki spisu powszechnego odnośnie liczby ludności Polski. Ostatecznie urząd obliczył, że w Polsce mieszka 38,036 mln ludzi, biorąc pod uwagę dzień 31 marca 2021 roku. Co ciekawe, w styczniu br. ten sam urząd twierdził, że według jego badań w kraju żyje 38,2 mln osób. Tylko cztery województwa demograficznie przyrastają w porównaniu do stanu z 2011 roku (ostatni spis): mazowieckie, pomorskie, małopolskie i wielkopolskie. Województwo dolnośląskie utrzymało liczbę ludności w ten sposób zdefiniowaną, zaś pozostałe województwa notują spadki liczby ludności. To niejedyny z zaskakujących wyników spisu. Główny Urząd Statystyczny twierdzi choćby, że obcokrajowców w Polsce mieszka zaledwie 112 tysięcy, a jedynie 53 tysiące z nich to obywatele Ukrainy. Zaskoczenie może też budzić wysoka (40,3%) liczba mieszkańców wsi. Takie wyniki przynosi spis, który ma się odnosić do stanu z marca ub.r. Pozostałe wyniki spisu na ogół nie są kontrowersyjne ze względu na płeć czy wiek społeczeństwa. Dane te potwierdzają przewagę kobiet oraz starzenie się populacji. Liczba danych zaprezentowanych do tej pory przez GUS jest skromna, pomimo że spis ludności i mieszkań zakończył się we wrześniu 2021 roku.

Tomasz Rysz

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.