Wyniki spisu ludności wg GUS: w Polsce prawie nie ma obcokrajowców

[2022-04-26 18:31:55]

W zadziwienie mogą wprowadzić opublikowane dzisiaj (26.04.2022) wyniki spisu powszechnego odnośnie liczby ludności Polski. Ostatecznie urząd obliczył, że w Polsce mieszka 38,036 mln ludzi, biorąc pod uwagę dzień 31 marca 2021 roku. Co ciekawe, w styczniu br. ten sam urząd twierdził, że według jego badań w kraju żyje 38,2 mln osób. Tylko cztery województwa demograficznie przyrastają w porównaniu do stanu z 2011 roku (ostatni spis): mazowieckie, pomorskie, małopolskie i wielkopolskie. Województwo dolnośląskie utrzymało liczbę ludności w ten sposób zdefiniowaną, zaś pozostałe województwa notują spadki liczby ludności. To niejedyny z zaskakujących wyników spisu. Główny Urząd Statystyczny twierdzi choćby, że obcokrajowców w Polsce mieszka zaledwie 112 tysięcy, a jedynie 53 tysiące z nich to obywatele Ukrainy. Zaskoczenie może też budzić wysoka (40,3%) liczba mieszkańców wsi. Takie wyniki przynosi spis, który ma się odnosić do stanu z marca ub.r. Pozostałe wyniki spisu na ogół nie są kontrowersyjne ze względu na płeć czy wiek społeczeństwa. Dane te potwierdzają przewagę kobiet oraz starzenie się populacji. Liczba danych zaprezentowanych do tej pory przez GUS jest skromna, pomimo że spis ludności i mieszkań zakończył się we wrześniu 2021 roku.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.