Niemcy: Brak porozumienia ws. usunięcia Schrödera z SPD

[2022-07-16 21:00:37]

Obradująca w Hanowerze komisja arbitrażowa Socjaldemokratycznej Partii Niemiec nie doszła do porozumienia w sprawie wydalenia z partii byłego kanclerza Gerharda Schrödera za jego powiązania z Rosją.

Christoph Matterne, szef hanowerskiego okręgu SPD poinformował, że nieformalne obrady będą kontynuowane. Porozumienie ma być osiągnięte w ciągu 3 tygodni.

Złożono aż 17 wniosków formalnych o wyrzucenie Schrödera z partii. Jednak według Matterne’a mało prawdopodobne jest, aby zostały rozpatrzone pozytywnie.

Kwestia wyrzucenia Schrödera prowadzi do dużego zamieszania w partii, ponieważ nadal wielu jej członków solidaryzuje się z byłym kanclerzem, uważa Matterne.

Schröder stracił jednak poparcie najwyższych rangą członków partii, nawet jeśli większość z nich utrzymywała długoletnią przyjaźń z byłym kanclerzem.

Już w marcu Lars Klingbeil, współprzewodniczący SPD, który należał do bliskiego kręgu przyjaciół Schrödera, nabrał do niego dystansu. To, co stało się w ostatnich tygodniach, to polityczny rozdźwięk między mną a Schröderem, przyznał w wywiadzie.

Przewodniczący SPD w Nadrenii Północnej-Westfalii Thomas Kutschaty również wyraził się jasno w tej sprawie: Sam zdecydował, że jego finansowa i osobista zależność od Putina jest dla niego ważniejsza niż jego zaangażowanie w SPD albo jego dziedzictwo jako kanclerz, powiedział dziennikowi „Rheinische Post”.

on, im, wch

Schröder, Miedwiediew i patriarcha Cyryl na inauguracji Putina (2018); fot. Wikimedia Commons

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.