Niemcy: Brak porozumienia ws. usunięcia Schrödera z SPD

[2022-07-16 21:00:37]

Obradująca w Hanowerze komisja arbitrażowa Socjaldemokratycznej Partii Niemiec nie doszła do porozumienia w sprawie wydalenia z partii byłego kanclerza Gerharda Schrödera za jego powiązania z Rosją.

Christoph Matterne, szef hanowerskiego okręgu SPD poinformował, że nieformalne obrady będą kontynuowane. Porozumienie ma być osiągnięte w ciągu 3 tygodni.

Złożono aż 17 wniosków formalnych o wyrzucenie Schrödera z partii. Jednak według Matterne’a mało prawdopodobne jest, aby zostały rozpatrzone pozytywnie.

Kwestia wyrzucenia Schrödera prowadzi do dużego zamieszania w partii, ponieważ nadal wielu jej członków solidaryzuje się z byłym kanclerzem, uważa Matterne.

Schröder stracił jednak poparcie najwyższych rangą członków partii, nawet jeśli większość z nich utrzymywała długoletnią przyjaźń z byłym kanclerzem.

Już w marcu Lars Klingbeil, współprzewodniczący SPD, który należał do bliskiego kręgu przyjaciół Schrödera, nabrał do niego dystansu. To, co stało się w ostatnich tygodniach, to polityczny rozdźwięk między mną a Schröderem, przyznał w wywiadzie.

Przewodniczący SPD w Nadrenii Północnej-Westfalii Thomas Kutschaty również wyraził się jasno w tej sprawie: Sam zdecydował, że jego finansowa i osobista zależność od Putina jest dla niego ważniejsza niż jego zaangażowanie w SPD albo jego dziedzictwo jako kanclerz, powiedział dziennikowi „Rheinische Post”.

on, im, wch

Schröder, Miedwiediew i patriarcha Cyryl na inauguracji Putina (2018); fot. Wikimedia Commons

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".