GUS o sytuacji wyznaniowej: 71,2% rzymskich katolików

[2023-09-28 23:17:04]

Główny Urząd Statystyczny opublikował właśnie raport na temat sytuacji wyznaniowej w Polsce na podstawie Narodowego Spisu Powszechnego z 2021 roku.
Najbardziej widoczną zmianą w stosunku do spisu z 2011 roku jest spadek osób deklarujących przynależność do Kościoła Rzymskokatolickiego. Liczba katolików rytu rzymskiego w Polsce spadła w przeciągu 10 lat z 33,8 mln do 27,2 mln osób, z 88% do 71,2%.
W tym samym okresie znacząco wzrosła liczba osób, które odmówiły odpowiedzi w sprawie deklaracji wyznaniowej. Liczba takich osób wzrosła z 2,7 mln do 7,6 mln osób. Takie osoby stanowią 20% polskiej populacji.
Znacząco wzrosła również liczba osób deklarujących bezwyznaniowość, brak religii, ateizm. Grupa takich osób wzrosła z 2,8% do 8,6%.
Pozostałe wyznania, poza rzymskim katolicyzmem, w skali kraju są niewiele znaczące. Stanowią niecały 1%, choć trzeba powiedzieć, że z uwagi na metodologię spisu GUS nie odnotował dużej liczby cudzoziemców - mających tylko czasowy pobyt w Polsce - co zwiększyłoby znaczenie wyznań innych niż rzymski katolicyzm.
W skali kraju odnotowano znaczące różnice w skali wiary i bezwyznaniowości. W województwach południowo-wschodnich - podkarpackim, lubelskim i świętokrzyskim wyznawcy rzymskiego katolicyzmu stanowią ponad 80% populacji, natomiast w dużej części Polski zachodniej i centralnej poniżej 70%. W tych samych regionach są natomiast najwyższe odsetki osób deklarujących niewiarę lub odmawiających odpowiedzi w kwestii wyznania.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.