Zorganizowany atak Hamasu na Izrael i izraelski kontratak (akt.)

[2023-10-10 12:35:41]

7 października 2023 roku Hamas dokonał ataku na izraleskie bazy wojskowe i miejscowości położone przy granicy ze Strefą Gazy. Atak na Izrael zaskoczył jego władze, pomimo że monitorowanie działalności Hamasu przez wiele lat okazywało się skuteczne. Rząd w Jerozolimie zapowiedział brutalną odpowiedź i ją realizuje. W przeciągu 3 dni, w konflikcie zginęło już ponad 1000 osób, cywili obu stron, izraelskich żołnierzy oraz palestyńskich partyzantów i terrorystów.

Cała sytuacja obnażyła kryzys instytucjonalny w państwie kierowanym przez Binjamina Netanjahu. Hamas nie tylko dokonał wyrzutu ponad 1000 rakiet na terytorium Izraela, ale opanował posterunki wojskowe i policyjne, wziął wielu cywilów i mundurowych jako zakładników, a także zajął szereg mniejszych miejscowości i kibuców. Do 10 października armia izraelska nie zdołała wyzwolić wszystkich z nich.

Jednocześnie, rząd Netanjahu wprowadził w państwie stan wojenny. Zwiększana jest liczba żołnierzy i zdolność bojowa, wzmaga się atak armii izraelskiej na wiele pozycji Hamasu, a także cele cywilne.

Tym niemniej atak Hamasu pokazał poważny kryzys izraelskich sił bezpieczeństwa. Hamas dokonał inwazji z lądu, morza i powietrza oraz użył sprzęt rzadko stosowany w typowych wojnach, jak motolotnie.

Tomasz Rysz

fot. flickr

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".