Są wyniki referendum strajkowego w ZUS: frekwencja 42%

[2023-10-26 20:49:08]

Związkowa Alternatywa w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych ogłosiła wyniki referendum strajkowego w ZUS. Referendum trwało od od 14 września do 4 października bieżącego roku. Związek domagał się w nim podwyżki wynagrodzeń zasadniczych brutto o 1200 zł.

W referendum oddano 19547 głosów, z czego 18066 było ważnych. 15632 pracowników ZUS, czyli 85,5% głosujących, opowiedziało się za strajkiem, a przeciwko było 2434 osób, a więc 14,5%. W Zakładzie pracuje około 43000 osób, a więc frekwencja (liczba głosów ważnych względem wszystkich pracowników) wyniosła ponad 42%.

W referendum wzięło udział mniej niż połowa pracowników. Mimo to związek uznał wynik za sukces. Związkowcy podkreślają, że cały okres trwania referendum pracodawca utrudniał prowadzenie go, blokował kontakty związku z pracownikami, kwestionował legalność referendum, groził konsekwencjami za udział w głosowaniu, zastraszał liderów. W związku z utrudnianiem prowadzenia legalnego sporu zbiorowego kilkanaście dni temu władze związku skierowały do prokuratury powiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez władze ZUS.

Podczas kampanii referendalnej Związkowa Alternatywa w obydwu instancjach wygrała z ZUS-em proces sądowy. Zakład pozwał związek o użycie sformułowania “prezeska ZUS, Gertruda Uścińska odmawia prawa do legalnego strajku”. Sąd zgodził się z argumentami związkowców, a w zażaleniu nawet prawnicy ZUS przyznali, że referendum strajkowe jest zgodne z prawem.

W swoim stanowisku związkowcy przypomnieli, że wynik referendum jest jasnym sygnałem o rosnącym niezadowoleniu pracowników ZUS. Związkowa Alternatywa przypomniała, że związek organizował referendum strajkowe również rok temu i wtedy frekwencja wyniosła zaledwie 8,5%. Innymi słowy w ciągu roku frekwencja wzrosła pięciokrotnie. W ciągu ostatnich tygodni nastąpił też lawinowy wzrost liczby członków Związkowej Alternatywy w Zakładzie.

Zarazem związek podjął decyzję, że jeśli w ciągu trzech miesięcy nowe władze poprawią sytuacji w ZUS, to ponownie zostanie przeprowadzone referendum strajkowe.

Piotr Szumlewicz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".