Miller: "Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek"

[2011-12-17 09:55:02]

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller wypowiedział się krytycznie na temat możliwości współpracy jego partii z Ruchem Palikota. Były premier udzielił wywiadu stacji TVN24.

Miller stwierdził, że wprawdzie nie wyklucza jakiejś formy współpracy z Ruchem Palikota, ale musi najpierw uzyskać wiedzę na temat tego, jakie wartości reprezentuje to środowisko. Lider SLD dodał, że to może potrwać "miesiące", ponieważ chciałby zobaczyć, jak głosują posłowie Ruchu Palikota nad ustawami dotyczącymi kwestii ekonomicznych i socjalnych.

Były premier nie wierzy także w szczerość intencji Janusza Palikota, ponieważ ten zwraca się do Sojuszu Lewicy Demokratycznej głównie za pośrednictwem mediów. Wyobrażam sobie współpracę, ale na równych warunkach - z poszanowaniem organizacyjnej odrębności i politycznej tożsamości. (...) Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek - powiedział Miller.

Według Leszka Millera, spoiwem ewentualnej koalicji SLD i Ruchu Palikota muszą być program i wspólne wartości. My patrzymy na Ruch Palikota jak na partię bogatych antyklerykałów. Lewicowość to coś więcej niż tylko antyklerykalizm - powiedział Miller. Były premier przyznał, że niepokoi go to, że Ruch Palikota nie ma jednoznacznej afiliacji światopoglądowej i raz zerka w kierunku Liberalnych Demokratów, raz w stronę Zielonych. Miller zwrócił również uwagę na to, że problemem we współpracy może być to, iż lider Ruchu Palikota składa bardzo dużo obietnic, których później może nie być w stanie zrealizować.

Wcześniej w tym tygodniu Janusz Palikot ogłosił, że 1 maja 2012 roku chce zorganizować kongres lewicy, podczas którego różne ugrupowania centrolewicowe podpiszą deklarację współpracy.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.