Miller: "Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek"

[2011-12-17 09:55:02]

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller wypowiedział się krytycznie na temat możliwości współpracy jego partii z Ruchem Palikota. Były premier udzielił wywiadu stacji TVN24.

Miller stwierdził, że wprawdzie nie wyklucza jakiejś formy współpracy z Ruchem Palikota, ale musi najpierw uzyskać wiedzę na temat tego, jakie wartości reprezentuje to środowisko. Lider SLD dodał, że to może potrwać "miesiące", ponieważ chciałby zobaczyć, jak głosują posłowie Ruchu Palikota nad ustawami dotyczącymi kwestii ekonomicznych i socjalnych.

Były premier nie wierzy także w szczerość intencji Janusza Palikota, ponieważ ten zwraca się do Sojuszu Lewicy Demokratycznej głównie za pośrednictwem mediów. Wyobrażam sobie współpracę, ale na równych warunkach - z poszanowaniem organizacyjnej odrębności i politycznej tożsamości. (...) Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek - powiedział Miller.

Według Leszka Millera, spoiwem ewentualnej koalicji SLD i Ruchu Palikota muszą być program i wspólne wartości. My patrzymy na Ruch Palikota jak na partię bogatych antyklerykałów. Lewicowość to coś więcej niż tylko antyklerykalizm - powiedział Miller. Były premier przyznał, że niepokoi go to, że Ruch Palikota nie ma jednoznacznej afiliacji światopoglądowej i raz zerka w kierunku Liberalnych Demokratów, raz w stronę Zielonych. Miller zwrócił również uwagę na to, że problemem we współpracy może być to, iż lider Ruchu Palikota składa bardzo dużo obietnic, których później może nie być w stanie zrealizować.

Wcześniej w tym tygodniu Janusz Palikot ogłosił, że 1 maja 2012 roku chce zorganizować kongres lewicy, podczas którego różne ugrupowania centrolewicowe podpiszą deklarację współpracy.

Bartłomiej Kacper Przybylski

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.