Miller: "Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek"

[2011-12-17 09:55:02]

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller wypowiedział się krytycznie na temat możliwości współpracy jego partii z Ruchem Palikota. Były premier udzielił wywiadu stacji TVN24.

Miller stwierdził, że wprawdzie nie wyklucza jakiejś formy współpracy z Ruchem Palikota, ale musi najpierw uzyskać wiedzę na temat tego, jakie wartości reprezentuje to środowisko. Lider SLD dodał, że to może potrwać "miesiące", ponieważ chciałby zobaczyć, jak głosują posłowie Ruchu Palikota nad ustawami dotyczącymi kwestii ekonomicznych i socjalnych.

Były premier nie wierzy także w szczerość intencji Janusza Palikota, ponieważ ten zwraca się do Sojuszu Lewicy Demokratycznej głównie za pośrednictwem mediów. Wyobrażam sobie współpracę, ale na równych warunkach - z poszanowaniem organizacyjnej odrębności i politycznej tożsamości. (...) Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek - powiedział Miller.

Według Leszka Millera, spoiwem ewentualnej koalicji SLD i Ruchu Palikota muszą być program i wspólne wartości. My patrzymy na Ruch Palikota jak na partię bogatych antyklerykałów. Lewicowość to coś więcej niż tylko antyklerykalizm - powiedział Miller. Były premier przyznał, że niepokoi go to, że Ruch Palikota nie ma jednoznacznej afiliacji światopoglądowej i raz zerka w kierunku Liberalnych Demokratów, raz w stronę Zielonych. Miller zwrócił również uwagę na to, że problemem we współpracy może być to, iż lider Ruchu Palikota składa bardzo dużo obietnic, których później może nie być w stanie zrealizować.

Wcześniej w tym tygodniu Janusz Palikot ogłosił, że 1 maja 2012 roku chce zorganizować kongres lewicy, podczas którego różne ugrupowania centrolewicowe podpiszą deklarację współpracy.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.