W-wa, Berlin, Bruksela: Zielony Autobus Antyatomowy

[2012-07-15 12:19:20]

Zielony Instytut, Fundacja im. Heinricha Bölla i Green European Foundation zorganizowały w Polsce cykl seminariów, które promowały program wdrażania odnawialnych źródeł energii. Stanowi on alternatywę dla działań tych rządów w Europie Środkowo-Wschodniej, które zamierzają budować w tym regionie elektrownie atomowe.

9 lipca wyjechał z Warszawy Zielony Autobus Antyatomowy. Kilkudziesięciu aktywistów z Polski, Rosji, Białorusi i krajów nadbałtyckich propagowało w ten sposób ideę Europy wolnej od atomu. Przed wyjazdem uczestnicy spotkali się z wicemarszałkinią Sejmu Wandą Nowicką. Odbyła się też konferencja prasowa z udziałem Wandy Nowickiej, Dariusza Szweda, przewodniczego Rady Programowej Zielonego Instytutu oraz Wolfganga Templina, dyrektora Fundacji im. Heinricha Bölla w Polsce.

W Berlinie zorganizowano wspólną konferencję z Michaelem Jungclausem i Michaelem Schäferem z Grupy Zielonych w Bundestagu, natomiast w Brukseli z Rebeccą Harms. Współprzewodnicząca Grupy Zieloni - Wolny Sojusz Europejski podczas spotkania w Parlamencie Europejskim (12.07) podkreśliła, że po Fukushimie i Czarnobylu nie można już popierać energetyki nuklearnej.

Odwiedzając stolice krajów Unii Europejskiej – Warszawę, Berlin i Brukselę – widzimy miliony ludzi stających się prosumentami: producentami i konsumentami energii z paneli i kolektorów słonecznych, wiatraków, biogazowni czy urządzeń na biomasę. Także w Polsce zaczyna się „zielona rewolucja energetyczna” – ludzie coraz częściej instalują na dachach swoich domów kolektory i panele słoneczne czy mikrowiatraki.

To szczególnie ważne dla osób mieszkających w miejscowościach na Pomorzu i Zachodnim Pomorzu, w których rząd forsuje energetykę jądrową. Zieloni muszą pokazać społeczeństwu, że jest nowoczesna alternatywa dla niebezpiecznego i drogiego atomu. Oddajmy energetykę w ręce prosumentek i prosumentów
- zaapelował Dariusz Szwed.

fot. zieloni2004.pl

Tomasz Kłusek

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).