W-wa, Berlin, Bruksela: Zielony Autobus Antyatomowy

[2012-07-15 12:19:20]

Zielony Instytut, Fundacja im. Heinricha Bölla i Green European Foundation zorganizowały w Polsce cykl seminariów, które promowały program wdrażania odnawialnych źródeł energii. Stanowi on alternatywę dla działań tych rządów w Europie Środkowo-Wschodniej, które zamierzają budować w tym regionie elektrownie atomowe.

9 lipca wyjechał z Warszawy Zielony Autobus Antyatomowy. Kilkudziesięciu aktywistów z Polski, Rosji, Białorusi i krajów nadbałtyckich propagowało w ten sposób ideę Europy wolnej od atomu. Przed wyjazdem uczestnicy spotkali się z wicemarszałkinią Sejmu Wandą Nowicką. Odbyła się też konferencja prasowa z udziałem Wandy Nowickiej, Dariusza Szweda, przewodniczego Rady Programowej Zielonego Instytutu oraz Wolfganga Templina, dyrektora Fundacji im. Heinricha Bölla w Polsce.

W Berlinie zorganizowano wspólną konferencję z Michaelem Jungclausem i Michaelem Schäferem z Grupy Zielonych w Bundestagu, natomiast w Brukseli z Rebeccą Harms. Współprzewodnicząca Grupy Zieloni - Wolny Sojusz Europejski podczas spotkania w Parlamencie Europejskim (12.07) podkreśliła, że po Fukushimie i Czarnobylu nie można już popierać energetyki nuklearnej.

Odwiedzając stolice krajów Unii Europejskiej – Warszawę, Berlin i Brukselę – widzimy miliony ludzi stających się prosumentami: producentami i konsumentami energii z paneli i kolektorów słonecznych, wiatraków, biogazowni czy urządzeń na biomasę. Także w Polsce zaczyna się „zielona rewolucja energetyczna” – ludzie coraz częściej instalują na dachach swoich domów kolektory i panele słoneczne czy mikrowiatraki.

To szczególnie ważne dla osób mieszkających w miejscowościach na Pomorzu i Zachodnim Pomorzu, w których rząd forsuje energetykę jądrową. Zieloni muszą pokazać społeczeństwu, że jest nowoczesna alternatywa dla niebezpiecznego i drogiego atomu. Oddajmy energetykę w ręce prosumentek i prosumentów
- zaapelował Dariusz Szwed.

fot. zieloni2004.pl

Tomasz Kłusek

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów