Eurostat: Niskie podatki w Polsce

[2016-01-25 16:29:22]

Wbrew obiegowym wyobrażeniom rozpowszechnianym przez liberalnych komentatorów, podatki w Polsce należą do najniższych w Unii Europejskiej. Gdyby udział podatków w polskim PKB był na poziomie średniej unijnej, co roku wpływy fiskalne byłyby wyższe o ponad 100 mld zł. Eurostat wskazuje też, że szczególnie niskie mamy podatki dochodowe i majątkowe. W największym stopniu dotyczy to ludzi bogatych, którzy płacą radykalnie niższe podatki niż krezusi z innych krajów UE.

Piotr Szumlewicz

Eurostat przedstawił raport na temat wysokości podatków w Unii Europejskiej w 2014 r. Zgodnie z nim w 2014 r. podatki (wraz z ubezpieczeniami społecznymi) w UE stanowiły 40,0% PKB i odrobinę wzrosły w porównaniu z 2013 r., kiedy wynosiły 39,9% PKB. W 2010 r. stanowiły one 38,5% PKB, a w 2005 r. 39,0%.

W 2014 r. najwyższe podatki były w Danii, gdzie wynosiły one 50,8% PKB, w Belgii i we Francji – po 47,9% oraz w Finlandii – 44,0%..

Najniższe podatki w 2014 r. były w Rumunii – 27,7%, w Bułgarii – 27,8%, na Litwie – 28,0% oraz na Łotwie – 28,2%.

Znacznie niższe podatki niż w większości krajów Unii Europejskiej były też w Polsce, gdzie w 2014 r. wynosiły one 33,0% PKB, czyli o 7,0 pkt proc. mniej niż wynosi średnia unijna.

W porównaniu z 2013 r. najbardziej wzrosły podatki w Danii (z 48,1% w 2013 r. do 50,8% w 2014 r.) i na Cyprze (z 31,6% do 34,2%). Największy spadek odnotowano w Czechach (z 34,8% do 34,1%) oraz w Wielkiej Brytanii (z 34,9% do 34,4%).

Eurostat podał też informację o tym, jaki procent PKB stanowią poszczególne formy opodatkowania, które zostały podzielone na trzy grupy: podatki od produkcji i importu, podatki od dochodu i majątku oraz ubezpieczenia społeczne.

Zgodnie z danymi Eurostatu w 2014 r. podatki od produkcji i importu wyniosły w całej UE średnio 13,6% PKB. Najwyższe podatki tego typu były w Szwecji – 22,1% i w Chorwacji – 18,8%, a najniższe na Słowacji – 10,8% i w Niemczech – 10,9%. Polska nieznacznie odbiegała od średniej, mając wskaźnik 12,9% PKB.

Podatki od dochodu i majątku średnio wynosiły 12,8% PKB. Najwyższe podatki tego rodzaju były w Danii – 33,4% i w Szwecji – 17,9%. Najniższe obciążenia były na Litwie – 5,1% i w Bułgarii – 5,3%. Bardzo niskie podatki od dochodu i majątku odnotowano też w Polsce – 6,9%.

Składki na ubezpieczenia społeczne wyniosły w UE 13,4% PKB. Najwyższe składki w 2014 r. były we Francji – 19,2% i w Belgii – 16,9%. Najniższe obciążenia tego rodzaju były w Danii – 1,1% (tam ubezpieczenia społeczne są finansowane głównie z podatków dochodowych) oraz w Szwecji – 3,7%. Minimalnie poniżej średniej znalazła się Polska – 13,2%.

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.