Eurostat: Niskie podatki w Polsce

[2016-01-25 16:29:22]

Wbrew obiegowym wyobrażeniom rozpowszechnianym przez liberalnych komentatorów, podatki w Polsce należą do najniższych w Unii Europejskiej. Gdyby udział podatków w polskim PKB był na poziomie średniej unijnej, co roku wpływy fiskalne byłyby wyższe o ponad 100 mld zł. Eurostat wskazuje też, że szczególnie niskie mamy podatki dochodowe i majątkowe. W największym stopniu dotyczy to ludzi bogatych, którzy płacą radykalnie niższe podatki niż krezusi z innych krajów UE.

Piotr Szumlewicz

Eurostat przedstawił raport na temat wysokości podatków w Unii Europejskiej w 2014 r. Zgodnie z nim w 2014 r. podatki (wraz z ubezpieczeniami społecznymi) w UE stanowiły 40,0% PKB i odrobinę wzrosły w porównaniu z 2013 r., kiedy wynosiły 39,9% PKB. W 2010 r. stanowiły one 38,5% PKB, a w 2005 r. 39,0%.

W 2014 r. najwyższe podatki były w Danii, gdzie wynosiły one 50,8% PKB, w Belgii i we Francji – po 47,9% oraz w Finlandii – 44,0%..

Najniższe podatki w 2014 r. były w Rumunii – 27,7%, w Bułgarii – 27,8%, na Litwie – 28,0% oraz na Łotwie – 28,2%.

Znacznie niższe podatki niż w większości krajów Unii Europejskiej były też w Polsce, gdzie w 2014 r. wynosiły one 33,0% PKB, czyli o 7,0 pkt proc. mniej niż wynosi średnia unijna.

W porównaniu z 2013 r. najbardziej wzrosły podatki w Danii (z 48,1% w 2013 r. do 50,8% w 2014 r.) i na Cyprze (z 31,6% do 34,2%). Największy spadek odnotowano w Czechach (z 34,8% do 34,1%) oraz w Wielkiej Brytanii (z 34,9% do 34,4%).

Eurostat podał też informację o tym, jaki procent PKB stanowią poszczególne formy opodatkowania, które zostały podzielone na trzy grupy: podatki od produkcji i importu, podatki od dochodu i majątku oraz ubezpieczenia społeczne.

Zgodnie z danymi Eurostatu w 2014 r. podatki od produkcji i importu wyniosły w całej UE średnio 13,6% PKB. Najwyższe podatki tego typu były w Szwecji – 22,1% i w Chorwacji – 18,8%, a najniższe na Słowacji – 10,8% i w Niemczech – 10,9%. Polska nieznacznie odbiegała od średniej, mając wskaźnik 12,9% PKB.

Podatki od dochodu i majątku średnio wynosiły 12,8% PKB. Najwyższe podatki tego rodzaju były w Danii – 33,4% i w Szwecji – 17,9%. Najniższe obciążenia były na Litwie – 5,1% i w Bułgarii – 5,3%. Bardzo niskie podatki od dochodu i majątku odnotowano też w Polsce – 6,9%.

Składki na ubezpieczenia społeczne wyniosły w UE 13,4% PKB. Najwyższe składki w 2014 r. były we Francji – 19,2% i w Belgii – 16,9%. Najniższe obciążenia tego rodzaju były w Danii – 1,1% (tam ubezpieczenia społeczne są finansowane głównie z podatków dochodowych) oraz w Szwecji – 3,7%. Minimalnie poniżej średniej znalazła się Polska – 13,2%.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.