Nowy numer "Bez Dogmatu": Fetysz niepodległości i Obrona uniwersytetu

[2018-11-05 19:36:20]

Właśnie ukazał się 117. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz reforma szkolnictwa wyższego.

W dziale poświęconym stuleciu niepodległości i towarzyszącym mu obchodom m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje przeglądu najbardziej kuriozalnych rocznicowych inicjatyw; Anna Małyszko pokazuje, jak szkolne obchody stulecia niepodległości stały się pretekstem do szerzenia wśród uczennic i uczniów narodowo-katolickiej propagandy. Ponadto Anna Dzierzgowska zastanawia się, czy możliwe jest inne nauczanie historii w polskiej szkole – by przestało być ono narzędziem utrwalania status quo i zaczęło realizować swój emancypacyjny potencjał; Agnieszka Mrozik przypomina życiorysy oraz dokonania polskich komunistek – Róży Luksemburg, Wandy Wasilewskiej i Zofii Dembińskiej – i przedstawia przyczyny, dla których Polska woli o nich zapomnieć; a Julia Golachowska analizuje zjawisko patriotyzmu konsumpcyjnego w Polsce w kontekście mody na produkty patriotyczne.

W części dotyczącej reformy szkolnictwa wyższego m.in. Sebastian Słowiński wyjaśnia, dlaczego realizacja Ustawy 2.0 może oznaczać koniec idei Uniwersytetu; z kolei Marcin Miłkowski omawia zalety i wady zaproponowanych w ustawie zmian odnoszących się do procesu oceniania pracowników naukowych; Stanisław Różycki przedstawia stanowisko Związku Nauczycielstwa Polskiego odnośnie reformy, natomiast Karolina Dobosz zwraca uwagę na antywspólnotowy charakter reformy Gowina i jednocześnie dostrzega konsolidujący środowisko akademickie efekt czerwcowych protestów przeciwko niej.

W numerze znajdą Państwo również m.in. tekst Michała Kozłowskiego, który pisze o tym, dlaczego unikanie za wszelką cenę porównań z faszyzmem i Hitlerem może być niebezpieczne; teksty o tematyce historycznej; a także recenzję książki Janusza Rolickiego Nieznośny urok PRL autorstwa Krzysztofa Lubczyńskiego.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.