Włochy: Brytyjski rząd rozważał zamach stanu

[2008-01-17 10:13:34]

Według odtajnionych dokumentów Brytyjskiego Archiwum Narodowego, które w zeszłym tygodniu opublikował włoski dziennik "La Republica", rząd Wielkiej Brytanii rozważał wsparcie lub zorganizowanie we Włoszech prawicowego zamachu stanu celem powstrzymania wpływów Włoskiej Partii Komunistycznej (PCI). Analitycy brytyjskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych napisali w maju 1976 roku, że szybka operacja w celu odsunięcia komunistów od perspektywy przejęcia władzy "byłaby atrakcyjna pod wieloma względami".

Włoska Partia Komunistyczna w latach siedemdziesiątych była jedną z największych partii komunistycznych w Europie i największą taką partią w Europie Zachodniej. Przed wyborami w 1976 roku przewidywano, że zdobędzie wystarczającą liczbę głosów do utworzenia rządu i to spowodowało poważny niepokój w sferach biznesu i wśród polityków w obozie kapitalistycznym. Wejście (Berlinguera) do rządu stworzyłoby poważny problem dla NATO i Wspólnoty Europejskiej i mogłoby się obrócić w wydarzenie o katastroficznych skutkach - pisał w swoich pamiętnikach brytyjski ambasador w Rzymie, Guy Miliard. Brytyjskie MSZ stworzyło listę środków do powstrzymywania wpływów PCI, od finansowania innych partii do sabotażu i zbrojnych działań przeciwko komunistom.

Nie obawiano się perspektywy rewolucji, gdyż PCI pod rządami Enrico Berlinguera pozbyła się resztek programu zakładającego obalenie państwa kapitalistycznego czy zmianę systemu i była organizacją reformistyczną. Chodziło o to, że gdyby w okresie Zimnej Wojny członkowie partii weszli do włoskiego rządu, mogliby przekazywać tajne dokumenty NATO swoim towarzyszom w Moskwie.

Ewentualnemu zamachowi stanu sprzyjała atmosfera lat siedemdziesiątych, kiedy to włoska prawica, przy współudziale band faszystowskich, mafii i służb specjalnych, stosując tzw. "strategię napięcia", eskalowała przemoc, podkładając bomby w różnych częściach kraju, winą obarczając lewicę antykapitalistyczną. Ewentualny zamach stanu, wspierany lub zorganizowany przez Zachód, mógłby być tłumaczony jako "reakcja państwa demokratycznego na polityczny ekstremizm".

Ostatecznie zrezygnowano z projektu przewrotu we Włoszech po tym, jak w wyborach do niższej izby włoskiego parlamentu, reprezentująca interesy wielkiego kapitału partia chadecka zdobyła 4 proc. głosów więcej niż komuniści. Dodatkowo jasne się stało, że akcja byłaby ryzykowna, gdyż mogła by się zakończyć długotrwałym, zbrojnym oporem włoskiej lewicy, wojną domową, a nawet interwencją Związku Radzieckiego.

Bartłomiej Zindulski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.