Nowicki, Wojciechowski: Kolejna batalia w warszawskim MZA

[2008-06-03 14:41:03]

5 czerwca o godz. 11.30 odbędzie się w Warszawie, pod Ratuszem (pl. Bankowy) pikieta protestacyjna czterech związków zawodowych działających w warszawskich Miejskich Zakładach Autobusowych. Inicjatorami akcji są WZZ "Sierpień 80" oraz WZZ Kierowców RP. Głównym powodem podjęcia działań protestacyjnych jest – trwające od listopada 2007 roku – żerowanie zarządu spółki MZA na pieniądzach, które w ubiegłym roku związki (m.in. "Sierpień 80") wywalczyły od miasta na podwyżki dla pracowników MZA (kierowców, pracowników zaplecza i pracowników umysłowych). Biorące udział w akcji związki wyrażą ponadto swój sprzeciw wobec planów likwidacji zajezdni Redutowa, notorycznego naruszania Ustawy o czasie pracy kierowców, a także innych przejawów łamania praw pracowniczych.

W ub. r. związkowcy z MZA wywalczyli od miasta kwotę 32 milionów zł (w skali rocznej) na podwyżki dla pracowników MZA. W październiku 2007 pracownicy otrzymali tzw. dodatek efektywnościowy (555 zł dla kierowców, 450 zł dla pracowników zaplecza i 350 zł dla pracowników umysłowych). Ale zarząd spółki MZA od początku dążył do odebrania pracownikom jak największej części – uzyskanych od miasta – pieniędzy. Już w listopadzie dodatek efektywnościowy został rozbity na dniówki i obostrzony pewnymi kryteriami – dniówka przepada w przypadku urlopu na żądanie, doraźnego oddelegowania związkowego i zwolnienia lekarskiego.

Zmiana ta została wprowadzona na mocy uchwały zarządu MZA z 31 października 2007, stanowiącej pogwałcenie obowiązujących przepisów. Jak stwierdziła Państwowa Inspekcja Pracy: "Wprowadzenie dodatku efektywnościowego wyłącznie uchwałą Zarządu Spółki nie spełnia wymogów określonych w kodeksie pracy. Dodatkowo zasady pozbawiania takiego dodatku pracowników w niektórych sytuacjach (a przyznawania w innych) mogą być oceniane negatywnie w kontekście równego traktowania w zatrudnieniu. [...] Skoro pracodawca zamiast uzgodnienia z organizacjami związkowymi treści i wprowadzenia regulaminu wynagradzania, wprowadza inną drogą (konsultowane, ale nie uzgodnione z organizacjami związkowymi) regulacje płacowe – to działanie takie nie jest zgodne z przepisami".

Kolejny zamach na kieszenie pracowników nastąpił w kwietniu 2008. Pod pretekstem dodatkowej podwyżki o 200 zł odebrano pracownikom m.in. nagrody za przepracowany miesięczny tzw. nominał. Podwyżka okazała się pozorna, tzn. ujemna. Tym bardziej, że dodatkowe 200 zł również zostało rozbite na dniówki i poddane tym samym kryteriom.

Tymczasem w marcu 2008 roku wszystkie dziewięć działających w MZA związków we wspólnych stanowiskach zażądało włączenia dodatku efektywnościowego do stawki zasadniczej (albo wypłacania go na zasadach obowiązujących w październiku 2007). Nie upłynął jednak miesiąc, kiedy trzy związki (m.in. "Solidarność" i OPZZ) wyłamały się i podpisały z zarządem porozumienie przewidujące kontynuację zasad wprowadzonych w listopadzie 2007. Warto dodać, że ten system naliczania dodatku, uderzając w związkowców korzystających z oddelegowań doraźnych, nie narusza interesów związkowej biurokracji OPZZ i "Solidarności", która pozostaje na tzw. stałych oddelegowaniach.

Jeżeli pikieta 5 czerwca nie odniesie skutku, 20 czerwca odbędzie się kolejna akcja. Niewykluczony jest również strajk kierowców MZA.

Nie dla okradania pracowników MZA z ich podwyżek!
Dość łamania praw pracowniczych w MZA!
Osoby odpowiedzialne za łamanie praw pracowniczych w warszawskich autobusach muszą odejść!

Florian Nowicki
Zygmunt Wojciechowski

Tekst ukazał się w "Kurierze Związkowym".

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.